Written by 2:15 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Όχι πια βελόνες στον οδοντίατρο

Αμερικανοί επιστήμονες μιλούν για σπρέι που καταπολεμά την τερηδόνα

Έρευνα αποκαλύπτει έναν νέο τρόπο χορήγησης αναισθητικού από το στόμα.
Εάν φοβάστε τις βελόνες στον οδοντίατρο, δεν είστε οι μόνοι – ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει πως ίσως να μη χρειαστεί να αναβάλλετε και πάλι το επόμενο ραντεβού σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Colloids and Surfaces B: Biointerfaces αποκαλύπτει πώς ο οδοντίατρος, θα μπορούσε να σας χορηγήσει αναισθητικό, χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος αντί για βελόνα.
Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, λένε ότι τα νέα ευρήματα τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των οδοντιατρικών επεμβάσεων και να προσφέρουν ανακούφιση στους εκατομμύρια ανθρώπους που φοβούνται τις βελόνες. Ακόμα, τα νέα ευρήματα υπόσχονται την εξοικονόμηση χρημάτων και την αποφυγή μολύνσεων, λένε οι ερευνητές.
“Η χορήγηση χωρίς βελόνα μπορεί να μειώσει το κόστος, να βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών, καθώς και να διευκολύνει την εφαρμογή και να μειώσει τους κινδύνους δηλητηρίασης και μόλυνσης,” αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, Renata Fonseca Vianna Lopez, που ανήκει στην ομάδα των ερευνητών. “Αυτό μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς οδοντιατρικές θεραπείες για χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.”
Οι οδοντίατροι πρέπει συχνά να πραγματοποιούν επεμβατικές και επώδυνες διαδικασίες στο στόμα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν αναισθητικά που μπλοκάρουν τον πόνο, τα οποία χορηγούνται με τη χρήση βελόνας.  Ωστόσο, πολλοί ασθενείς φοβούνται πολύ αυτές τις ενέσεις, με αποτέλεσμα την αναβολή ή ακόμα και την ακύρωση των ραντεβού με τον οδοντίατρο.
Για αυτούς τους ασθενείς απαιτείται ένα επιπλέον βήμα: οι οδοντίατροι τους χορηγούν πρώτα ένα παυσίπονο για τη μείωση του πόνου, το οποίο προηγείται της βελόνας. Αυτό μπορεί να είναι διαφόρων μορφών: υδροτζελ (που συνήθως περιέχει λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη) , αλοιφή ή σπρέι.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν έναν τρόπο ώστε τα τοπικά αυτά αναισθητικά να χορηγούνται πιο αποτελεσματικά, ώστε να δουν αν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τις βελόνες. Βρήκαν ότι με την εφαρμογή μίας ελάχιστης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος – μια διαδικασία που ονομάζεται ιοντοφόρεση – τα αναισθητικά έγιναν πιο αποτελεσματικά.
Οι ερευνητές αρχικά προετοίμασαν τα αναισθητικά υδροτζελ με μια συσκευή πολυμερισμού για να βοηθήσει ώστε να κολλήσουν στο εσωτερικό του στόματος. Πρόσθεσαν δύο αναισθητικά φάρμακα: υδροχλωρική πριλοκαΐνη (PCL), και υδροχλωρική λιδοκαΐνη (LCL).  Δοκίμασαν το τζελ στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος ενός χοίρου, εφαρμόζοντας ιοντοφόρεση, ώστε να παρατηρήσουν αν το αναισθητικό θα γινόταν πιο αποτελεσματικό.
Η αναισθησία ήταν ταχείας δράσης και μακράς διάρκειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε την είσοδο της υδροχλωρικής πριλοκαΐνης στο σώμα δώδεκα φορές πιο αποτελεσματική.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εφαρμογές όχι μόνο στην οδοντιατρική αναισθησία αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στη θεραπεία για τον καρκίνο.
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ερευνητική μας ομάδα έχει εργαστεί, για την ανάπτυξη νέων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων για τη θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τα μάτια και το δέρμα,” δήλωσε η καθηγήτρια Lopez, “το δέρμα και τα μάτια θέτουν προκλήσεις όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων, έτσι έχουμε επικεντρωθεί στη βελτίωση αυτής της χορήγησης με τη χρήση νανοτεχνολογίας, ιοντοφόρεσης, και ηχοφόρεσης.”
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να αναπτύξουν μία συσκευή ιοντοφόρεσης που θα χρησιμοποιείται ειδικά στο στόμα, και να κάνουν κάποιες προ-κλινικές δοκιμές αυτού του συστήματος.
Πηγή

(Visited 40 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close