Ο θηλασμός μετά τα 2 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας

0
1772
Ο θηλασμός μετά τα 2 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας

Ο θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά εάν συνεχιστεί για δύο ή περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο θηλασμος μετα τα 2 χρονια αυξανει τον κίνδυνο τερηδόνας

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (Peres et al, 2017), ανέλυσε την επίδραση της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών και διαπίστωσε ότι ο θηλασμός μετά από δύο χρόνια μπορεί να σχετίζεται με σοβαρή τερηδόνα tης παιδικής ηλικίας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κατανάλωση στη ζάχαρη.

Παρόλα αυτά, λόγω των γνωστών ωφελειών του θηλασμού, οι συγγραφείς σταμάτησαν να αποθαρρύνουν το θηλασμό, ενθαρρύνοντας τους γονείς να υιοθετήσουν συνήθειες για την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας το συντομότερο δυνατό.

Η Βρετανική Εταιρεία Παιδοδοντίας υποστηρίζει το θηλασμό,” δήλωσε η Claire Stevens, Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (BSPD) και εκπρόσωπος Τύπου των ΜΜΕ.

Οι γονείς που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερό για το παιδί τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ταΐζουν τα μωρά και τα νήπια τους όπως επιθυμούν, αλλά η συμβουλή μας είναι ότι, αν είναι δυνατόν, από την ηλικία του ενός έτους, οι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν το παιδί τους θα πρέπει να στοχεύουν να το κάνουν στις ώρες φαγητού και να αποφεύγουν να θηλάζουν κατά τη διάκρεια της νύχτας.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υπάρχουν προληπτικά μέτρα, όπως η εξασφάλιση ότι τα δόντια του παιδιού θα βουρτσίζονται δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και ότι ο πρώτος οδοντιατρικό έλεγχος θα πραγματοποιηθεί πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.

Οι κινδυνοι

Η μελέτη συμπεριλάμβανε περισσότερα από 1.000 παιδιά μεταξύ τριών μηνών και πέντε ετών στη νότια Βραζιλία,.

Οι πληροφορίες για το θηλασμό συλλέχθηκαν έως ότου τα παιδιά έφτασαν τα δύο έτη, και τα δεδομένα κατανάλωσης ζάχαρης συλλέχθηκαν όταν τα παιδιά έφθασαν τα δύο, τέσσερα και πέντε έτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που θηλάζονταν για περισσότερο από δύο χρόνια είχαν μεγαλύτερο αριθμό τερηδονισμένων, ελλειπόντων ή σφραγισμένων δοντιών και διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής τερηδόνας της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα η βέλτιστη πηγή βρεφικής διατροφής”  δήλωσε η καθηγήτρια Karen Glazer Peres του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στη Βραζιλία.

Οι πάροχοι οδοντιατρικής φροντίδας πρέπει να ενθαρρύνουν τις μητέρες να θηλάζουν και, επίσης, να τις συμβουλεύουν για τους κινδύνους“.

H έρευνα έχει τίτλο “Impact of prolonged breastfeeding on dental caries: A population-based birth cohort study” και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Pediatrics.

Πηγή: http://www.dentistry.co.uk/2017/07/12/breastfeeding-past-two-increases-dental-caries-children/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.