Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη στοματική υγεία!

0
332
Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη στοματική υγεία!

Ενώ οι οδοντίατροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της στοματικής υγείας, οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να έχουν εξίσου σημαντική επιρροή, σύμφωνα με την Brenda Heaton, PhD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια της πολιτικής και των υπηρεσιών υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή Henry M. Goldman του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Η Heaton και οι συνεργάτες της ερεύνησαν τη στοματική υγεία και τις στοματικές νόσους των κατοίκων δημόσιας στέγασης της Βοστόνης.

Ο ρολος των κοινωνικων δικτυων στη στοματική υγεία!

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους επικεντρώθηκε στο κατά πόσον “η κινητήρια συνέντευξη” μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που οι γυναίκες φροντίζουν τη διατροφή των παιδιών τους και τη στοματική τους υγεία. Τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι οι τετ-α-τετ συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Ξεκινήσαμε να έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι τρόποι επιρροής από αυτούς που γνωρίζουμε,” είπε η Heaton. Διαπίστωσε, επίσης ότι τα κοινωνικά δίκτυα -όχι το Facebook ή το Twitter, αλλά τα δίκτυα φίλων και μελών της οικογένειας- μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη στοματική υγιεινή.

Μερικές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη μονάδα της οικογένειας μεγαλώνοντας επίσης τα παιδιά τους εκεί, γεγονός που σημαίνει ότι γιαγιάδες, μητέρες και παιδιά βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. Αυτές οι στενές σχέσεις επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται, είπε η Heaton. Η ερευνήτρια έπρεπε να αξιολογήσει η ίδια αυτά τα δίκτυα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο κατά των ασθενειών όπως η τερηδόνα.

Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό, δήλωσε ο Thomas Valente, PhD, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ένας εμπειρογνώμονας στα κοινωνικά δίκτυα στον τομέα της υγείας.

Οι άνθρωποι πιστεύουν κάτι περισσότερο όταν προέρχεται από κάποιον που γνωρίζουν ή σέβονται, και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να εμπιστευτούν ανθρώπους που τους μοιάζουν, είπε ο Valente. Πολύ συχνά, πρόσθεσε, οι πληροφορίες για την υγεία παραδίδονται σε μια κοινότητα από ανθρώπους που βρίσκονται στο εξωτερικό της, και έτσι είναι λιγότερο εύστοχες.

Η Heaton θέλει να διαδώσει πληροφορίες για την καλή στοματική υγιεινή, όχι μόνο για την καταπολέμηση της τερηδόνας, αλλά και γιατί η στοματική υγεία είναι συνυφασμένη με άλλα προβλήματα υγείας.

Ο απώτερος στόχος είναι να  εισαγάγει τις πληροφορίες και τους πόρους για την υγεία σε μια κοινότητα με τρόπο που να αλλάξει μακροπρόθεσμα τις συμπεριφορές.

Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε αυτές τις παρεμβάσεις έως ότου αποκτήσετε μια πραγματικά ισχυρή κατανόηση της δομής του δικτύου“, δήλωσε ο Heaton.

Η δύναμη αυτής της προσέγγισης, είπε η Heaton, είναι ότι εστιάζει στην πρόληψη παρά στη θεραπεία, δεδομένου ότι η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί 100%.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1701-social-networks-have-significant-influence-in-oral-health

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.