Ο χυμός σταφυλιού διαβρώνει το σμάλτο περισσότερο από το πορτοκάλι!

0
758
Ο χυμός σταφυλιού διαβρώνει το σμάλτο περισσότερο από το πορτοκάλι!

Florianopolis, Βραζιλία: Το χαμηλό κόστος και η διαθεσιμότητα όξινων χυμών φρούτων, φρουτοποτών και ανθρακούχων ποτών ενθαρρύνουν την κατανάλωσή τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων διάβρωσης του σμάλτου. Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Santa Catarina πρόσφατα αξιολόγησαν τα χημικά χαρακτηριστικά των χυμών σταφυλιού και πορτοκαλιού, ώστε να διαπιστώσουν το δυναμικό διάβρωσης τους όσον αφορά στην απώλεια δομής του σμάλτου. Διαπίστωσαν ότι ο χυμός σταφυλιού παρουσίαζε μεγαλύτερο δυναμικό διάβρωσης από τον χυμό πορτοκαλιού.

Ο χυμός σταφυλιού διαβρωνει το σμαλτο περισσοτερο απο το πορτοκαλι!

Για την ανάλυση του δυναμικού διάβρωσης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε πέντε χυμούς σταφυλιών και πορτοκαλιού ως προς το pH, την οξύτητα και τη συγκέντρωση ασβεστίου, φωσφόρου και φθορίου. Χρησιμοποιήθηκε απιονισμένο νερό και αναψυκτικό κόλα ως αρνητικός και θετικός έλεγχος. Δώδεκα δείγματα σμάλτου που συλλέχθηκαν από βόδια βυθίζονταν στα ποτά για 10 λεπτά στους 37 ° C, τρεις φορές την ημέρα για επτά ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός σταφυλιού σε σκόνη είχε το χαμηλότερο ρΗ και ο καθαρός χυμός σταφυλιού την υψηλότερη οξύτητα. Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και ο χυμός σταφυλιών με βάση τη σόγια είχαν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε ασβέστιο και φώσφορο, αντίστοιχα. Μεταξύ των άλλων ποτών που ερευνήθηκαν, ο χυμός πορτοκαλιού σε σκόνη προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση στην μικροαντοχή της επιφάνειας και ο συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού τη μεγαλύτερη απώλεια της δομής του σμάλτου.

Η μελέτη είχε τίτλο “Are grape juices more erosive than orange juices?“. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό European Archives of Paediatric Dentistry.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/35794_grape_juice_is_more_erosive_than_orange_juice.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.