Οι νέες τεχνολογίες ανίχνευσης τερηδόνας

0
1119
Ανίχνευση τερηδόνας
Ανίχνευση τερηδόνας

Η έγκαιρη ανίχνευση της τερηδόνας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Ευτυχώς, πολλά προϊόντα στην αγορά βοηθούν τους οδοντιάτρους να το πετυχαίνουν αυτό με ιδιαίτερη ευκολία.

Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία συστήματα και λογισμικά ανίχνευσης τερηδόνας.

Τεχνολογιες Ανιχνευσης Τερηδόνας

Τεχνολογίες Ανίχνευσης Τερηδόνας

Εταιρία: AdDent

Προϊόν: MICROLUX Transilluminator

Συντήρηση

Αποστείρωση: Ο κορμός της ασύρματης ομάδας μπορεί να καθαριστεί με οποιοδήποτε απολυμαντικό. Ο οδηγός φωτός μπορεί να καθαριστεί με απολυμαντικό, να αποστειρωθεί θερμικά ή να μπει σε κλίβανο.

Συντήρηση που απαιτείται: Καμία.

Ανίχνευση

Πώς ανιχνεύεται η τερηδόνα: Ο διαφωτισμός επικεντρώνεται σε μία περιοχή. Οι δευτερεύοντες οδηγοί φωτός σε διάφορα μεγέθη βοηθούν ούτως ώστε αυτό να γίνεται ευκολότερα. Το εξάρτημα για την τερηδόνα μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ των δοντιών και να εντοπίσει τερηδόνα που μία ακτινογραφία δεν μπορεί.

Θα ανιχνεύσει ρωγμές και σπασίματα; Ναι.

Πόσο κάτω από τα ούλα θα λειτουργήσει; 7mm.

Πόσο καλά εντοπίζει αρχόμενη τερηδόνα και τι ποσοστό απώλειας μετάλλων απαιτείται γι’αυτό; 15%.

Συμβατότητα

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες από τη μονάδα; N / A

Διαθέτει Wi-Fi ή κάρτα για τη μεταφορά των φωτογραφιών; N / A

Σε τι μορφή (JPG, PDF, κλπ) είναι η εξαγωγή φωτογραφιών; N / A

Είναι συμβατή με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού; N / A

Για κριτικές έρευνες και μελέτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: addent.comΑνίχνευση τερηδόνας

Εταιρία: Air Techniques

Προϊόν: CamX Spectra

Συντήρηση

Αποστείρωση: Οι προστατευτικές θήκες υγιεινής χρησιμοποιούνται για τη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ των ασθενών. Αν απαιτείται, η συσκευή μπορεί να καθαριστεί με χημικές ουσίες που ορίζονται στο εγχειρίδιο χρήσης.

Συντήρηση που απαιτείται: Καμία.

Ανίχνευση

Πώς ανιχνεύεται η τερηδόνα: Χρησιμοποιεί φθορισμό για την ανίχνευση τερηδόνας σε σχισμές και λείες επιφάνειες οι οποίες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από τις ακτινογραφίες. Σε ενεργή λειτουργία, οι περιοχές της τερηδόνας εμφανίζονται κόκκινες, ενώ η υγιής αδαμαντίνη εμφανίζεται με πράσινο. Μετά τη λήψη της εικόνας στο υπάρχον λογισμικό απεικόνισης, η έκταση της φθοράς θα αναγραφεί με δύο τρόπους: διαβάθμιση χρωμάτων και αριθμούς.

Θα ανιχνεύσει ρωγμές και σπασίματα; Ναι, αν υπάρχουν βακτήρια τερηδόνας μέσα στις σχισμές ή τα σπασίματα. Η AirTechniques συνιστά να χρησιμοποιούνται ενδοστοματικές κάμερες για να αξιολογηθούν οι ρωγμές και τα σπασίματα.

Πόσο κάτω από τα ούλα θα λειτουργήσει; N / A

Πόσο καλά εντοπίζει αρχόμενη τερηδόνα και τι ποσοστό απώλειας μετάλλων απαιτείται γι’αυτό; Αρχόμενη τερηδόνα του σμάλτου ανιχνεύεται, και η τερηδόνα ανιχνεύεται ως και 2 mm μέσα στη δομή του δοντιού.

Συμβατότητα

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες από τη μονάδα; Οι εικόνες αποστέλλονται αυτόματα στο υπάρχον, συμβατό με TWAIN  λογισμικό απεικόνισης.

Διαθέτει Wi-Fi ή κάρτα για τη μεταφορά των φωτογραφιών; Μεταφορά πραγματοποιείται με την άμεση σύνδεση USB.

Σε τι μορφή (JPG, PDF, κλπ) είναι η εξαγωγή φωτογραφιών; JPG

Είναι συμβατή με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού; Ναι, είτε μέσω απευθείας σύνδεσης ή μέσω TWAIN.

Για κριτικές έρευνες και μελέτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: airtechniques.com

Ανίχνευση τερηδόνας

Εταιρία: DEXIS

Προϊόν: CariVu

Συντήρηση

Αποστείρωση: Η άκρη μπαίνει στον κλίβανο. Η χειρολαβή απολυμαίνεται με ένα κατάλληλο, ενδιάμεσο μέσο καθαρισμού όπως προβλέπεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συντήρηση που απαιτείται: Όχι.

Ανίχνευση

Πώς ανιχνεύεται η τερηδόνα: Το υπέρυθρο φως φωτίζει τη στεφάνη του δοντιού. Αυτό κάνει το σμάλτο να εμφανίζεται διαφανές ενώ οι πορώδεις βλάβες παγιδεύουν και απορροφούν το φως και εμφανίζονται με σκούρο χρώμα. Η κάμερα της χειρολαβής δείχνει ένα ζωντανό βίντεο στο DEXIS λογισμικό απεικόνισης, το οποίο χρησιμοποιείται  για να συλλάβει ακίνητες εικόνες.

Θα ανιχνεύσει ρωγμές και σπασίματα; Ναι.

Πόσο κάτω από τα ούλα θα λειτουργήσει; N / A

Πόσο καλά εντοπίζει αρχόμενη τερηδόνα και τι ποσοστό απώλειας μετάλλων απαιτείται γι’αυτό; Το CariVu ανιχνεύει την αρχόμενη τερηδόνα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ακτινογραφίες ανιχνεύουν μία βλάβη τερηδόνας όταν είναι σε κλίμακα από 40-60% της απομετάλλωσης, ενώ έχει τεκμηριωθεί ότι το CariVu μπορεί συχνά να βρει τερηδόνα προτού εμφανιστεί στις ακτινογραφίες.

Συμβατότητα

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες από τη μονάδα; N/A. Οι εικόνες αποθηκεύονται αυτόματα στο εσωτερικό της μονάδας λογισμικού, το οποίο είναι μέρος του λογισμικού απεικόνισης DEXIS.

Διαθέτει Wi-Fi ή κάρτα για τη μεταφορά των φωτογραφιών; Δες προηγούμενη απάντηση.

Σε τι μορφή (JPG, PDF, κλπ) είναι η εξαγωγή φωτογραφιών; Επιλογή του χρήστη – .dex, .jpg, .tif, .dcm.

Είναι συμβατή με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού; Ναι.

Για κριτικές έρευνες και μελέτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 

http://qos.quintessenz.de/qi_2014_06_s0531.pdf

http://www.diagnocam.com/img_cpm/350_DIAGNOcam/files/DIAGNOcam_LMUAbschlussbericht-en.pdf

Ανίχνευση Τερηδόνας

Εταιρία: Quantum Dental Technologies

Προϊόν: The Canary System

Συντήρηση

Αποστείρωση: Η χειρολαβή θα πρέπει να καθαρίζεται με ένα απολυμαντικό μετά από κάθε χρήση. Η μίας χρήσης πλαστική άκρη προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας.

Συντήρηση που απαιτείται: Περιοδική συντήρηση δεν απαιτείται, αλλά η QDT  μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργία και την απόδοση της συσκευής με την εξέταση των δεδομένων Canary που αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου. Πριν από την πρώτη συνεδρία σάρωσης της ημέρας, το σύστημα απαιτεί μία τριών δευτερολέπτων διαμέτρηση ώστε να επιβεβαιώσει ότι το laser λειτουργεί στη μέγιστη ισχύ.

Ανίχνευση

Πώς ανιχνεύεται η τερηδόνα: Ένα χαμηλής ισχύος παλλόμενο laser διαπερνά την επιφάνεια του δοντιού για να ανιχνεύσει βλάβες τερηδόνας, τόσο μικρές όσο 50 microns και τόσο βαθιά όσο 5mm από την επιφάνεια των δοντιών.

Θα ανιχνεύσει ρωγμές και σπασίματα; Ναι. Το σύστημα Canary ανιχνεύει ρωγμές και τερηδόνα που δεν έχουν ανιχνευτεί από άλλες συσκευές και χρειάζονται θεραπεία.

Πόσο κάτω από τα ούλα θα λειτουργήσει; Ανιχνεύει αλλαγές στην κρυσταλλική δομή του δοντιού που μπορεί να φωτιστεί από το laser. Δεν μπορεί να ανιχνεύσει τερηδόνα σε βαθιά υπο-ουλικές περιοχές.

Πόσο καλά εντοπίζει αρχόμενη τερηδόνα και τι ποσοστό απώλειας μετάλλων απαιτείται γι’αυτό; Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αρχόμενες ή πρώιμες βλάβες. Δεν μετρά ποσοστό επί τοις εκατό της απομετάλλωσης, αλλά ποσοστικοποιεί τα πραγματικά ελαττώματα, βλάβες ή ρωγμές.

Συμβατότητα

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες από τη μονάδα; Ναι, καθώς και να τις αποθηκεύσετε στο Canary Cloud.

Διαθέτει Wi-Fi ή κάρτα για τη μεταφορά των φωτογραφιών; Όχι, αλλά το λογισμικό μπορεί να έχει πρόσβαση σε Wi-Fi μέσω σύνδεσης με υπολογιστή.

Σε τι μορφή (JPG, PDF, κλπ) είναι η εξαγωγή φωτογραφιών; Όλες οι συμβατές με υπολογιστή μορφές.

Είναι συμβατή με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού; Το σύστημα Canary είναι ήδη γεφυρωμένο με τα περισσότερα λογισμικά διαχείρισης. Αν μία γεφύρωση δεν είναι διαθέσιμη, η QDT θα συνεργαστεί με την εταιρία PMS ώστε να αναπτύξει μία.

Για κριτικές έρευνες και μελέτες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 

thecanarysystem.com/documents/Research.pdf
thecanarysystem.com/research-patents.php

Ανίχνευση τερηδόνας

 

Εταιρία: Carestream Dental

Προϊόν: Logicon Caries Detector Software

Συντήρηση

 

Δεν χρειάζεται αποστείρωση, συντήρηση ή διαμέτρηση, αλλά απαιτείται ενεργοποίηση της άδειας από τον κατασκευαστή.

Ανίχνευση

Πώς ανιχνεύεται η τερηδόνα: Το πρόγραμμα αναλύει τις αποχρώσεις του γκρι σε μια ακτινογραφία ώστε να ανιχνεύσει μεταβολές τις πυκνότητας που αντιπροσωπεύει απομετάλλωση του υλικού των δοντιών.

Θα ανιχνεύσει ρωγμές και σπασίματα; Το Logicon έχει εγκριθεί μόνο για τη διάγνωση της τερηδόνας στην ενήλικη οδοντοφυΐα, όχι για τον ιστό των ούλων.

Πόσο κάτω από τα ούλα θα λειτουργήσει; Περίπου το 30% απαιτείται για να παράξει το λογισμικό ένα περίγραμμα φθοράς/ πρόβλεψη πιθανοτήτων.

Πόσο καλά εντοπίζει αρχόμενη τερηδόνα και τι ποσοστό απώλειας μετάλλων απαιτείται γι’αυτό; Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αρχόμενες ή πρώιμες βλάβες. Δεν μετρά ποσοστό επί τοις εκατό της απομετάλλωσης, αλλά ποσοστικοποιεί τα πραγματικά ελαττώματα, βλάβες ή ρωγμές.

Συμβατότητα

Η λήψη φωτογραφιών: Αποθηκεύστε τις οθόνες διάγνωσης κατευθείαν στον υπολογιστή σας ή κάποιον φορητό δίσκο ως αρχείο .tif, ή ως αποτύπωση οθόνης στον πρόχειρο πίνακα έτσι ώστε να επικολληθούν αργότερα στο έγγραφο της επιλογής σας. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να επισυνάψετε το αρχείο κατευθείαν σε email.

Είναι συμβατή με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού; Το λογισμικό Logicon συνεργάζεται αποκλειστικά με το λογισμικό Carestream Dental Imaging (DIS/CSI). Ωστόσο, τα αρχεία .tif και οι αποτυπώσεις οθονών  από το πρόγραμμα είναι συμβατά με μεγάλες εταιρίες λογισμικού. Η Logicon δεν θα συνεργαστεί με άλλα οδοντιατρικά προγράμματα απεικόνισης, εκτός του λογισμικού Carestream Dental Imaging, και μόνο συνεργάζεται με ακτινογραφίες που έχουν ληφθεί από τους αισθητήρες Carestream Dental’s RVG.

Για κριτικές έρευνες και μελέτες :

Μία κλινική μελέτη έδειξε ότι η Logicon επέτρεψε στους οδοντιάτρους να βρουν  20% περισσότερες περιπτώσεις τερηδόνας στην οδοντίνη των μόνιμων δοντιών απ’ότι ήταν σε θέση να βρουν οπτικά.  Αναφορά: Gakenheimer, David C. “The Efficacy of a Computerized Caries Detector in Intraoral Digital Radiography”. Journal of the American Dental Association 133 (2002): 883-890.

Μία αναδρομική κλινική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Louisville  αποκάλυψε ότι οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να υπερδιπλασιάσουν την ανίχνευση λεπτής, πρώιμης τερηδόνας που χρειαζόταν αποκατάσταση – χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ψευδών θετικών (Αναφορά: General Dentistry March/April 2011).

Αναφορά: Tracy, Kyle D., “Utility and effectiveness of computer-aided diagnosis of dental caries”, General Dentistry 59-2 (2011): 136-144.

Πηγή: DentalTown

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.