Νέες ρυθμίσεις για το ακτινογραφικό μηχάνημα και τις άδειες λειτουργίας πριν το 2001.

0
914
blank

Με πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προωθήθηκαν στον Υπουργό Υγείας προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων θεμάτων που αφορούν στους οδοντιάτρους, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και της απλοποίησης των διαδικασιών.

    Οι προτάσεις αυτές του Ο.Σ.Α., για τις οποίες ενημερώθηκε η Ε.Ο.Ο., έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Υγείας και ήδη αποτελούν νόμο του κράτους (ν.4316/2014, ΦΕΚ 270 Α’, άρθρα 35, 37. 38 και 39).
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1.    Καταργείται η υποχρέωση των οδοντιάτρων, που λειτουργούσαν νόμιμα οδοντιατρείο κατά την ισχύ του Π.Δ.84/2001 (10.04.2001), δηλαδή όσων είχαν λάβει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας τους διατάξεις, να προσαρμοστούν στις διατάξεις του Π.Δ.84/2001, με την έκδοση νέας βεβαίωσης/άδειας λειτουργίας οδοντιατρείου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχουν επέλθει μεταβολές στο οδοντιατρείο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως σε περιπτώσεις μεταστέγασης, επέκτασης ή μείωσης, όπου δεν έχει χορηγηθεί βεβαίωση/άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου, υπάρχει υποχρέωση έκδοσης της απαιτούμενης βεβαίωσης λειτουργίας μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου (24.12.2014), δηλαδή μέχρι 24.06.2015.

2.    Η ειδική άδεια χρήσης του ακτινολογικού εξοπλισμού στα οδοντιατρεία θα εκδίδεται πλέον από τον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο και όχι από την οικεία Περιφέρεια.

3.    Στην περίπτωση διαγνωστικού εργαστηρίου, το οποίο διαθέτει αποκλειστικά και μόνο μηχανήματα ιοντίζουσας ακτινοβολίας κατηγορίας Χ-Οδ, η βεβαίωση λειτουργίας θα εκδίδεται από τον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο.
Για την εφαρμογή της διάταξης, απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις.

4.    Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες ή ν.π. οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιορίστηκε μόνο σε οδοντιάτρους στους οποίους απαγορεύεται η άσκηση ιδιωτικά του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

5.    Καταργείται η υποχρέωση τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας (ήδη διπλογραφικά) από τις οδοντιατρικές εταιρείες.

Ο Ο.Σ.Α., αναγνωρίζοντας τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ιδίως μετά την ισχύ του ν.3919/2011, θεωρεί αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του συνόλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την άσκηση της οδοντιατρικής και έχει θέσει το θέμα ως απόλυτης προτεραιότητας στην Ε.Ο.Ο.

Δείτε εδώ τις εισηγητικές εκθέσεις και τις διατάξεις νόμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.