Νέα θεραπεία για τη νευραλγία που επηρεάζει τα δόντια και το πρόσωπο

0
3525
Νέα θεραπεία για τη νευραλγία που επηρεάζει τα δόντια και το πρόσωπο

Ζυρίχη, Ελβετία: Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από απότομο και διαπεραστικό πόνο στο δόντι και την περιοχή του προσώπου. Η τυπική θεραπεία για αυτόν τον χρόνιο πόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Ελβετοί ερευνητές έχουν αναπτύξει τώρα μια νέα ουσία που αναστέλλει τον πόνο αποτελεσματικά και που μπορούν να αποδεχτούν ανώδυνα οι ασθενείς.

Νεα θεραπεία για τη νευραλγια που επηρεαζει τα δοντια και το προσωπο

Ο οξύς πόνος επιτίθεται στα δόντια και το πρόσωπο και είναι ανυπόφορος για τους πάσχοντες. Γνωστός ως νευραλγία τριδύμου, αυτός ο πόνος είναι ένας από τους χειρότερους νευρόπονους. Ενεργοποιείται με διαδικασίες όπως το ξύρισμα, την εφαρμογή μακιγιάζ, το ντους, την ομιλία και το βούρτσισμα των δοντιών. Η αιτία είναι συνήθως ο ερεθισμός του τρίδυμου νεύρου, το κρανιακό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την αισθητήρια εννεύρωση της περιοχής του προσώπου, τμημάτων του τριχωτού της κεφαλής και της στοματικής κοιλότητας.

Η νέα έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει στους πάσχοντες μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Με μια πρόσφατα δοκιμασμένη ουσία, ο πόνος μπορεί να μειωθεί σε ένα ανεκτό επίπεδο, όπως φαίνεται από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης, που τώρα βρίσκεται στη δεύτερη φάση, από το Κέντρο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH).

Τα σήματα πόνου φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω της ενεργοποίησης των καναλιών νατρίου στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων.  Το κανάλι νατρίου Nav1.7 εκφράζεται συχνά στα νεύρα-αγωγούς του πόνου και η ένταση του πόνου συνδέεται με τη δραστηριότητα αυτού του καναλιού. Ο αποκλεισμός αυτού του καναλιού, για παράδειγμα με ένα τοπικό αναισθητικό, αναστέλλει τον πόνο.

Στη νευραλγία τριδύμου, η νευρική βλάβη είναι στη βάση του κρανίου. Ωστόσο, αυτή η περιοχή είναι δύσκολο να γίνει προσβάσιμη από τις τοπικές ενέσεις και ως εκ τούτου απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Η νέα ουσία, BIIB074, που δοκιμάστηκε στη μελέτη αναστέλλει την δράση του Nav1.7. “Σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα τα οποία συχνά προκαλούν προβλήματα κούρασης και συγκέντρωσης, το BIIB074 δεν ήταν μόνο αποτελεσματικό, αλλά και πολύ καλά υποφερτό από τους ασθενείς,” είπε ο  Dr Dominik Ettlin, ένας ειδικός της οδοντιατρικής στο UZH. “Θα δοκιμάσουμε τη νέα ουσία σε πολύ περισσότερους συμμετέχοντες κατά την επόμενη φάση της μελέτης το οποίο θα αποκαλύψει κατά πόσο η νέα ελπίδα για αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου είναι δικαιολογημένη,”κατέληξε.

Η έρευνα έχει τίτλο ““Safety and efficacy of a Nav1.7 selective sodium channel blocker in patients with trigeminal neuralgia: A double-blind, placebo-controlled, randomised withdrawal phase 2a trial”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Neurology στις 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/33425_researchers_develop_treatment_for_nerve_pain_affecting_teeth_and_face_.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.