Νέα έρευνα μελετά τις στάσεις σώματος των οδοντιάτρων εν ώρα εργασίας

0
1422
Νέα έρευνα μελετά τις στάσεις σώματος των οδοντιάτρων εν ώρα εργασίας

Φρανκφούρτη, Γερμανία: Οι οδοντιατρικές εργασίες που εκτελούνται σε δύσκολες θέσεις για το σώμα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλό βαθμό έντασης στους αντίστοιχους μυες. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διευρεύνησε τις οδοντιατρικές εργασίες που απαιτούν άβολες στάσεις σώματος. Διαπίστωσε ότι, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θεραπείας, ολόκληρη η περιοχή της κεφαλής και του κορμού είχε πρόσθια κλίση και η πλάτη ήταν στραμμένη προς τα δεξιά. Τέτοιες στατικές θέσεις μελετήθηκαν για 4-10 δευτερόλεπτα.

Νεα ερευνα μελετα τις στάσεις σώματος των οδοντιατρων εν ωρα εργασιας

Η μελέτη περιελάμβανε 21 οδοντιάτρους με μέση ηλικία 40,1 έτη στους οποίους αξιολογήθηκε η στάση σώματος σε μια μέση εργάσιμη ημέρα. Διεξήχθη μια κινηματική ανάλυση στάσης για τη συλλογή των δεδομένων, υποστηριζόμενη από παρατηρητές που τεκμηρίωσαν κάθε κίνηση που έκανε ο οδοντίατρος μέσω της ανάλυσης εργασιών σε φορητό υπολογιστή. Οι οδοντιατρικές εργασίες που εκτελέστηκαν κατηγοριοποιήθηκαν ως θεραπευτικές, εργασίες γραφείου και άλλες δραστηριότητες. Η ανάλυση εξέτασε τη διάρκεια για την οποία διατηρήθηκαν οι στάσεις κατά τις αντίστοιχες δραστηριότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στις στατικές θέσεις που μελετήθηκαν για τουλάχιστον 4 δευτερόλεπτα.

Οι στατικές θέσεις του σώματος ορίστηκαν ως θέσεις περιορισμού για το σώμα στις οποίες η σωματική καταπόνηση λαμβάνει χώρα διαμέσου της συνεχούς ανάληψης μιας συγκεκριμένης θέσης ή της συγκράτησης των άκρων σε μια ορισμένη γωνία κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Η στατική εργασία που συνεπάγεται τη διατήρηση μιας σωματικής θέσης χωρίς στήριξη απαιτεί μυϊκή αντοχή και συνεπώς προκαλεί επιπλέον μυϊκή καταπόνηση. Επιπλέον, η ροή του αίματος που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση ιστών παρεμποδίζεται από την έλλειψη κίνησης. Το μυοσκελετικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η καταπόνηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού λόγω υπερβολικής χρήσης μυών, αρθρώσεων και άλλων ιστών.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας θα ανακουφίσουν την πίεση στη σπονδυλική στήλη. Οι οδοντίατροι με ένα καλά διατηρημένο μυϊκό σύστημα που κάνουν σύντομα διαλείμματα μέσα στην ημέρα για να αναρρώσουν, μπορούν να αποφύγουν τον πόνο.

Κατά συνέπεια, η μελέτη συνέστησε στους οδοντιάτρους να αλλάζουν συχνά τη θέση του σώματος τους. Οι ασκήσεις μυϊκής δύναμης και χαλάρωσης θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τις μυοσκελετικές διαταραχές, πρόσθεσαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Η έρευνα έχει τίτλο “Constrained posture in dentistry—A kinematic analysis of dentists“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders στις 5 Ιουλίου 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.