Written by 12:35 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα χρησιμοποιεί μελάνι από καλαμάρι για την ανίχνευση περιοδοντίτιδας!

Νέα έρευνα χρησιμοποιεί μελάνι από καλαμάρι για την ανίχνευση περιοδοντίτιδας!

Σαν Ντιέγκο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Μια μηχανολογική ομάδα έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο οδοντιατρικής απεικόνισης που εξετάζει την υγεία των ούλων των ασθενών. Ένα μείγμα από μελάνι καλαμαριών, νερού και άμυλου αραβοσίτου εφαρμόζεται στα ούλα και εξετάζεται με τη χρήση φωτός και υπερήχων. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, πιστεύει ότι η νέα μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική, πιο ολοκληρωμένη και ακριβέστερη από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα.

Νεα ερευνα χρησιμοποιει μελάνι απο καλαμαρι για την ανιχνευση της περιοδοντιτιδας!

Την τελευταία φορά που ήμουν στον οδοντίατρο, συνειδητοποίησα ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για την απεικόνιση των δοντιών και των ούλων δεν είναι και τόσο εκσυγχρονισμένα,” δήλωσε ο Dr. Jesse Jokerst, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νανομηχανικής του Πανεπιστημίου.
Ο συνήθης τρόπος ελέγχου του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων για τυχόν σημάδια περιοδοντικής νόσου είναι επεμβατικός και δυσάρεστος για ορισμένους ασθενείς και οι διαφορετικές μετρήσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.
Η χρήση του περιοδοντικού ανιχνευτήρα είναι σα να εξετάζει κανείς ένα σκοτεινό δωμάτιο με απλώς και μόνο έναν φακό: μπορεί να δει μόνο μια μικρή περιοχή τη φορά. Με τη μέθοδό μας είναι σαν να ανάβουμε ταυτόχρονα όλα τα φώτα, ώστε βλέπει κανείς όλο το δωμάτιο αμέσως,” είπε ο Jokerst.
Στη νέα μέθοδο, το στόμα πρώτα ξεπλένεται με μια πάστα, που κατασκευάζεται από εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα: μελάνι από καλαμάρι, νερό και άμυλο αραβοσίτου. Η πλύση αυτή χρησιμεύει ως παράγοντας αντίθεσης για μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται φωτοακουστικός υπέρηχος, η οποία παράγει ακουστικά σήματα που μπορούν στη συνέχεια να αναλύσουν οι ερευνητές.
Το μελάνι από το καλαμάρι περιέχει φυσικά νανοσωματίδια μελανίνης, τα οποία απορροφούν φως, και κατά τη διάρκεια της πλύσης του στόματος, παγιδεύονται στους θύλακες ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Όταν φωτίζεται με λέιζερ, αυτή η πάστα θερμαίνεται και διογκώνεται, δημιουργώντας πίεση στους θύλακες που ανιχνεύεται με υπερήχους. Αυτό είναι που επιτρέπει στους ερευνητές να δημιουργήσουν έναν πλήρη χάρτη του βάθους των θυλάκων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελλοντική έρευνα θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει την αλμυρή και πικρή γεύση του μελανιού και να αντικαταστήσει τα φώτα λέιζερ με φθηνότερα, πιο φορητά συστήματα φωτισμού, όπως τα LED, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αξιολόγηση της περιοδοντικς υγείας.
Η μελέτη έχει τίτλο “Photoacoustic imaging for noninvasive periodontal probing depth measurements.” Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Journal of Dental Research στις 7 Σεπτεμβρίου.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close