Νανοσωματίδια μειώνουν τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης στη στοματική χειρουργική!

0
410
Νανοσωματίδια μειώνουν τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης στη στοματική χειρουργική!
Group of researchers carrying out experiments in the laboratory

Καμιά φορά τα δόντια μπορεί να είναι τόσο στραβά που να χρειαστεί να κοπούν οι ίνες κολλαγόνου κάτω από τα ούλα, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να τοποθετηθούν σιδεράκια. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί τελικά να αποφύγουν αυτήν την επεμβατική διαδικασία που μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών ανέπτυξε νανοσωματίδια που μπορούν να μειώσουν τόσο τον πόνο όσο και τον χρόνο ανάρρωσης αυτής της θεραπείας.

Νανοσωματίδια μειώνουν τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης στη στοματική χειρουργική!

Τα λιποσώματα, τα οποία είναι κενές φυσαλίδες στην νανοκλίμακα, έχουν δείξει κάποια επιτυχή αποτελέσματα στην μεταφορά φαρμάκων. Τα ένζυμα κολλαγενάσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν τις ίνες που συνδέουν τα δόντια με τα οστά στο στόμα χωρίς να χρησιμοποιηθεί το νυστέρι, αλλά μέχρι στιγμής, η μεταφορά αυτών των ενζύμων με λιποσώματα ήταν πρόκληση για τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν λιποσωματικά νανοσωματίδια που περιέχουν κολλαγενάση και τα εξέτασαν σε αρουραίους. Όταν τα λιποσώματα τοποθετήθηκαν κάτω από τα ούλα, η κολλαγενάση δραπέτευσε τα σωματίδια και ενεργοποιήθηκε με το ασβέστιο που παράγεται φυσιολογικά στο στόμα. Η κολλαγενάση αποδυνάμωσε τις ίνες κολλαγόνου, καθιστώντας ευκολότερη τη μετατόπιση των δοντιών με σιδεράκια αργότερα.

Σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία με κολλαγενάση βοήθησε την μετατόπιση των δοντιών 3 φορές πιο γρήγορα. Όλοι οι αρουραίοι έχασαν βάρος μετά την επέμβαση, όπως γίνεται συνήθως και με τους ανθρώπους. Όμως, σε αντίθεση με άλλους αρουραίους, αυτοί που έλαβαν κολλαγενάση επανήλθαν γρήγορα στο φυσιολογικό τους υγιές βάρος, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι οφείλεται στο ότι δεν ένιωθαν πόνο.

Η έρευνα έχει τίτλο “Proteolytic Nanoparticles Replace a Surgical Blade by Controllably Remodeling the Oral Connective Tissue“. Δημοσιεύτηκε στο ACS Nano.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.