Written by 6:57 pm Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

Νανοσωματίδια κατά της φθοράς των δοντιών, μέσω μιας οδοντόκρεμας;

Βρετανός νευροεπιστήμονας προτείνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας...στα σκοτεινά!

Μέχρι σήμερα προσδιοριζόταν ότι 1600 καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν νανοσωματίδια, ανάμεσα στα οποία και οδοντόκρεμες.  Υπάρχουν τρία βασικά συστατικά της οδοντόκρεμας που μπορούν να γίνουν από νανοσωματίδια:
Υδροξυαπατίτης (για κάλυψη των κοιλοτήτων)
Ο υδροξυαπατίτης είναι ένα πλέγμα του ασβεστίου που απαντάται φυσικά στα δόντια και τα οστά. Βοηθά στην πρόληψη του πόνου των δοντιών με ευαισθησία.  Ο υδροξυαπατίτης παρέχει επίσης μια πηγή ιόντων ασβεστίου και φωσφορικού άλατος που σε συνδυασμό με το φθόριο προστατεύουν την επιφάνεια των δοντιών.
Άργυρος (σκοτώνει τα βακτήρια) Τα νανοσωματίδια αργύρου έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, μειώνουν τον κίνδυνο της ουλίτιδας και της κακής αναπνοής που προκαλείται από τα βακτήρια του στόματος. Η χρησιμοποίησή τους στην οδοντόκρεμα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κατασκευαστές που έχουν τη βάση τους στην Ασία.
Διοξείδιο του τιτανίου (για λεύκανση) Το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια έντονα λευκή χρωστική ουσία. Εχει υψηλό δείκτη διάθλασης, κάτι που σημαίνει ότι διαχέει το φως για να δημιουργήσει ένα πολύ λευκό προϊόν. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόκρεμες, αλλά συχνά τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται δεν είναι αρκετά μικρά για να ορίζονται ως νανοσωματίδια.
Από τον Ιούλιο του 2013 η Ρυθμιστική Αρχή για τα Καλλυντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαίτησε από όλους τους κατασκευαστές να επισημαίνουν στον κατάλογο των συστατικών τους τη χρήση νανοσωματιδίων. Παρά, όμως, τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών για την αξιολόγηση της ασφάλειας δεν υπάρχουν στη νομοθεσία τυπικές απαιτήσεις δοκιμών.
Πρόσφατα ερευνητές των University of Rochester και University of Pennsylvania ανέπτυξαν νανοσωματίδια κατά της βακτηριακής φθοράς των δοντιών και της τερηδόνας. Τα νανοσωματίδια αυτά θα περιέχουν τις κατάλληλες ουσίες για να “μάχονται” την πλάκα και την πέτρα στα δόντια επί τόπου πάνω στο δόντι. Στο εργαστήριο αποδείχτηκε ότι τα νανοσωματήδια αυτά είναι ικανά να σπάσουν την σταθερότητα της οδοντικής πλάκας.
Nanoparticles carry the antibacterial drug farnesol to the surface of the teeth, where they release their payload when triggered by acidic environments.
Το μόνο που μένει είναι για την ερευνητική ομάδα να αποδείξει ότι μια οδοντόκρεμα που θα περιέχει τέτοια νανοσωματίδια δεν θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό. Διότι στο στόμα μας υπάρχουν βακτήρια τα οποία πρέπει να βρίσκονται εκεί. Μια τέτοια οδοντόκρεμα πως θα ξεχωρίζει τα καλά από τα βλαβερά βακτήρια;

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: May 8, 2015

Close