Written by 1:34 pm Επιστημονικά Νέα

Μητρικό Στρες: Πώς σχετίζεται με την τερηδόνα στα παιδιά

Μωρό θηλάζει

Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Kings του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι το χρόνιο στρες στις μητέρες επηρέαζε τη συμπεριφορά τους ως προς τον θηλασμό, την καθημερινή προετοιμασία του πρωινού, καθώς και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Παρ’όλο που έχουν γίνει και άλλες μελέτες σχετικά με τους τρόπους που σχετίζεται το μητρικό στρες με την τερηδόνα, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση με βιολογικούς δείκτες χρόνιου στρες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως αλλοστατικό φορτίο. οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 716 μητέρες παιδιών ηλικίας 2-6 ετών στις ΗΠΑ και τα δεδομένα λήφθηκαν την περίοδο 1988-1994. Τα ευρήματα έδειξαν πως η τερηδόνα ήταν συνηθέστερη μεταξύ παιδιών των οποίων οι μητέρες εμφάνιζαν δύο ή περισσότερους βιολογικούς δείκτες αλλοστατικού φορτίου σε σχέση με μητέρες που δεν εμφάνιζαν κανένα δείκτη (44.2% έναντι 27.9%).
Στη μελέτη, οι μητέρες που εμφάνιζαν έναν ή δύο δείκτες αλλοστατικού φορτίου θήλαζαν σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό τα παιδιά τους σε σχέση με εκείνες με φυσιολογικά επίπεδα αλλοστατικού φορτίου. Αυτή η συμπεριφορά βρέθηκε πως επηρεάζει την επίπτωση της τερηδόνας στα παιδιά, καθώς η συχνότητα εμφάνισης οδοντικής τερηδόνας ήταν διπλάσια μεταξύ παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν θήλαζαν σε σχέση με παιδιά που θήλαζαν οι μητέρες τους (62.9% έναντι 37.1%).
‘’Η πολιτική που έχει ως στόχο τη βελτίωση της οδοντικής υγείας, ειδικά την επίπτωση της τερηδόνας μεταξύ παιδιών, θα πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της μητέρας. Το χρόνιο μητρικό στρες ως πιθανός παράγοντας κινδύνου είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, εκτός από τις ευρύτερες επιπτώσεις της μητρικής ποιότητας ζωής, του κοινωνικού και ψυχολογικού περιβάλλοντος στην οδοντική υγεία’’, συμπεραίνει ο Dr. Sabbah, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kings.
Πηγή
 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close