Written by 11:46 am Επιστημονικά Νέα

Μια βελτιστοποιημένη διατροφή για καλύτερη στοματική υγεία!

Μια βελτιστοποιημένη διατροφή για καλύτερη στοματική υγεία!

Τα αποτελέσματα μιας πιλοτικής μελέτης στη Γερμανία αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα θα πρέπει πιθανόν να σκεφτούν να αλλάξουν τη διατροφή τους, προκειμένου να βελτιώσουν τη στοματική τους υγεία.

Μια βελτιστοποιημενη διατροφή για καλυτερη στοματικη υγεια!

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και D, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες για τέσσερις εβδομάδες, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλά επίπεδα φλεγμονής σε σχέση με τους συμμετέχοντες της ομάδας που δεν έκανε καμία αλλαγή στις διατροφικές της συνήθειες.

Σε μια προσπάθεια να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής – μια σχέση που ήδη έχει αποδειχθεί επιστημονικά εν μέρει –  ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. J.Wolber από το Πανεπιστήμιο Freiburg και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν την επίδραση μίας βελτιστοποιημένης διατροφής για καλύτερη στοματική υγεία σε μία ομάδα ασθενών με ιστορικό ουλίτιδας.
Από τους 15 συμμετέχοντες που ήταν συνηθισμένη σε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, οι 10 κλήθηκαν να καταναλώνουν τροφές από μια συγκεκριμένη λίστα με προτεινόμενες τροφές και ποτά, ενώ οι υπόλοιποι 5 συνέχισαν να καταναλώνουν τα ίδια τρόφιμα.
Οι άνθρωποι που κάπνιζαν, που λάμβαναν αντιβιοτικά ή εμφάνιζαν νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη. Εκτός από τη μη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μην αλλάξουν τις συνήθειες τους όσον αφορά στη στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το διατροφικο πρωτοκολλο της μελετης

Οι διατροφικές οδηγίες στην πειραματική ομάδα περιλάμβαναν τον περιορισμό της φρουκτόζης, των δισακχαριτών, των αναψυκτικών και των τροφών που περιέχουν αλεύρι, ρύζι και πατάτες όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα φρούτα και τα λαχανικά εξαιρέθηκαν από αυτή τη διατροφή, καθώς λήφθηκε υπόψη η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων.
Το διατροφικό πρωτόκολλο περιλάμβανε επίσης την καθημερινή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τον περιορισμό της ποσότητας των λιπαρών οξέων (π.χ. τηγανητά) και περιορισμό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (π.χ. μαργαρίνη) όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επιπλέον, κάθε συμμετέχων θα έπρεπε να εξασφαλίσει την καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών (μία χούφτα μούρα, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή καφέ), μία πηγή βιταμίνης C (όπως ένα πορτοκάλι ή μία πιπεριά) και μία πηγή βιταμίνης D (15’ έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, συμπληρώματα, ή 300g αβοκάντο). Για να εξασφαλιστεί πως όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν αυτές τις οδηγίες, ζητήθηκε να καταγράψουν την καθημερινή τους διατροφή σε ένα ημερολόγιο.

Μετά από 4 εβδομάδες οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη ουλική και περιοδοντική φλεγμονή σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση των υδατανθράκων συγκεκριμένα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του ουλικού δείκτη, της αιμορραγίας κατά την ανίχνευση και της έκτασης της περιοδοντικής φλεγμονής.
Παρόλο που η μελέτη εμφάνιζε περιορισμούς, το διατροφικό πλάνο που παρουσιάστηκε μείωσε σημαντικά την περιοδοντική φλεγμονή στην ομάδα μελέτης, όπως κατέληξαν οι ερευνητές.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/greece/34130_________.html

(Visited 37 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close