Μια οδοντιατρική ιστορία από την Αθήνα του ’50

0
2163
Πως, πότε και γιατί αναπτύχθηκε η ανάγκη μας να προσέχουμε τα δόντια μας

Ο σπουδαστής Οδοντιατρικής τότε, στις αρχές του ’50, Μπαρμπής Βοζαλής κατέγραψε με τα μάτια του, αρχικά, μια οδοντιατρική ιστορία του…δρόμου. Καθώς τότε οι οδοντίατροι σπάνιζαν και για να τους επισκεφτεί κάποιος έπρεπε να έχει πολλά λεφτά και μέσον για να κλείσει ραντεβού σύντομα, στους δρόμους της Αθήνας του ’50 υπήρχαν οι λεγόμενοι πλανόδιοι οδοντίατροι.

Έναν τέτοιο πλανόδιο οδοντίατρο συνάντησε και μελέτησε ο Μπαρμπής Βοζαλής, κάτι που τον παρότρυνε ο καθηγητής του να κάνει. Αφού μελέτησε την συμπεριφορά του πλανόδιου ο καθηγητής του του ζήτησε να γράψει μια αναφορά. Ο ίδιος ο Μπαρμπής Βοζαλής παραδέχεται ότι δεν κατάφερε ποτέ να γράψει εκείνη την αναφορά. Μετά από χρόνια που ανέτρεξε σε παλιές του σημειώσεις έπεσε πάνω σε αυτήν την ιστορία και αποφάσισε, έστω και αργά, να κάνει “δώρο” αυτήν του την εμπειρία στην Οδοντιατρική κοινότητα.

Έτσι το 2001 συνέταξε το κείμενο που περιγράφει τη συγκλονιστική του εμπειρία και υπάρχει στο Μουσείο Οδοντιατρικής, και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Μπαρμπής Βοζαλής απεβίωσε το 2014 και έζησε όλη του σχεδόν τη ζωή στη Λάρισα. Ο Μπαρμπής Βοζαλής ήταν πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Οδοντιατρικής. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν ο Κινηματογράφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.