Μια νέα ανακάλυψη για τα εμφυτεύματα!

0
3095
blank
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία, ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο βελτίωσης του δεσμού μεταξύ των εμφυτευμάτων τιτανίου και του οστού.

Διαπίστωσαν ότι ένα βιοενεργό λιπίδιο με την ονομασία λυσοφοσφατιδικό οξύ-LPA αντιδρά με τη βιταμίνη D για τη βελτίωση της οστεογενετικής λειτουργίας των κυττάρων. Με βάση αυτό το εύρημα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα επίχρισμα για τα εμφυτεύματα τιτανίου με αυτό το λιπίδιο που συντελεί στην ενίσχυση των δεσμών των εμφυτευμάτων με το οστό.

Πολλά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην χειρουργική κατασκευάζονται από τιτάνιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιούνται σε αντικαταστάσεις αρθρώσεων, σταθεροποίηση σπασμένων οστών και σε εμφυτεύματα δοντιών, σύμφωνα με τον Dr. Mansell του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που έκανε τη μελέτη.

Ο Dr. Mansell εξηγεί πως τα εμφυτεύματα αποδίδουν καλά όταν το οστό του ασθενή συνενώνεται με το τιτάνιο  με τη χρήση των φυσιολογικών διεργασιών επούλωσης του ίδιου του οργανισμού.

Όταν αυτή η συνένωση γίνεται σωστά είναι και εξαιρετικά ανθεκτική αλλά σε μερικές περιπτώσεις το οστό του ασθενή δε συνενώνεται καλά με το τιτάνιο και έτσι η προσθετική εργασία χαλαρώνει και τελικά αποπίπτει.

Αν και τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι υψηλά και κυμαίνονται μεταξύ 88 και 99% στη βιβλιογραφία, αρκετοί παράγοντες όπως η ποιότητα και η ποσότητα του οστού καθώς και οι φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία των εμφυτευμάτων και να χρειάζεται νέα εμφύτευση. Αυτή η νέα επικάλυψη λιπιδίου μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων.

Το LPA είναι ένα μόριο λιπιδίου που υπάρχει στη φύση και συνεργεί με τη βιταμίνη D στην επιτάχυνση της λειτουργίας σχηματισμού κυττάρων από το οστό σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως ανακάλυψη διότι δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες γνωστοί για την επιτάχυνση αυτών των δράσεων.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για την οστική υγεία γιατί επιταχύνει την κυτταρική λειτουργία σχηματισμού οστού. Συνεπώς, οι παράγοντες που συνεργάζονται με αυτήν τη βιταμίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επικάλυψη του τιτανίου για την καλύτερη συγκόλληση του στο οστό του ασθενή.

Με βάση αυτές τις γνώσεις αναπτύχθηκε μία επικάλυψη με αυτό το λιπίδιο για τα εμφυτεύματα τιτανίου. Οι ειδικοί αναφέρουν πως βρέθηκε ένας τρόπος συνένωσης του λιπιδίου επί του τιτανίου με μία απλή διαδικασία και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε επίσης ότι αυτή η καινοτόμος επικάλυψη αποτρέπει επίσης την πρόσφυση βακτηρίων και αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό γιατί σημαίνει ότι έχουμε ένα υλικό για εμφυτεύματα τιτανίου με διπλή δράση.

Πηγή: Αναδημοσίευση από το DTI UK EDITION 1+2/2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.