Οι μεταβολικές ασθένειες αλλάζουν σημαντικά τα βακτήρια του στόματος

0
565
Οι μεταβολικές ασθένειες αλλάζουν σημαντικά τα βακτήρια του στόματος

Οι μεταβολικές ασθένειες, που χαρακτηρίζονται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παχυσαρκία, αυξάνουν τη γλυκόζη στο σάλιο, μεταβάλλουν τα βακτήρια του στόματος και αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθενειών των ούλων. Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανάγκη για προληπτική οδοντιατρική φροντίδα και για καλύτερη συνεργασία μεταξύ οδοντιατρικής και ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsyth και το Ινστιτούτο Dasman Diabetes στο Κουβέιτ.

Οι μεταβολικές ασθενειες αλλαζουν σημαντικα τα βακτηρια του στοματος

Το στόμα παρουσιάζει ένα πλούσιο μικροβίωμα που είναι εύκολα προσβάσιμο,” δήλωσε ο J. Max Goodson, DDS, PhD, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερο μέλος τους προσωπικού στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Στόματος στο Ινστιτούτο Forsyth. “Η έρευνα μας παρέχει περαιτέρω αποδείξεις της σύνδεσης μεταξύ του στόματος και μερικών από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες καθώς και ενισχύει τη σημασία της χρήσης του στόματος ως εργαλείου για την πρόληψη σε θέματα υγείας.

Η μελέτη υπολόγισε τη συγκέντρωση γλυκόζης, τις βακτηριδιακές μετρήσεις, και τις σχετικές συχνότητες των 42 βακτηριακών ειδών σε ολόκληρα δείγματα σάλιου από 8.173 Κουβετιανούς εφήβους με μέσο όρο ηλικίας 10 έτη με λεπτομερή ανάλυση DNA. Συλλέχθηκαν επίσης, κλινικά δεδομένα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα μεταξύ των εφήβων με υψηλή γλυκόζη στο σάλιο (HSG) και χαμηλή γλυκόζη στο σάλιο (LSG), οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύτης περίπτωσης HSG και της οδοντικής τερηδόνας και ουλίτιδας. Το συνολικό βακτηριακό φορτίο στο σάλιο μειώθηκε με την αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης.

Κάτω από συνθήκες HSG, ο αριθμός των βακτηρίων για τα 35 από τα 42 είδη ήταν σημαντικά μειωμένος, και η σχετική βακτηριακή συχνότητα σε 27 είδη μεταβλήθηκε, σε σύγκριση με συνθήκες LSG.

Αυτές οι μεταβολές ήταν ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης της υψηλής γλυκόζης στο σάλιο από ότι ήταν οι μετρήσεις στοματικής ασθένειας, παχυσαρκίας, ύπνου, ή φυσικής κατάστασης, υποδεικνύοντας ότι οι μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης που ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και το σάλιο μπορούν να μεταβάλλουν σημαντικά την στοματική μικροχλωρίδα.


Τα δείγματα ελήφθησαν στα πλαίσια της Forsyth Kuwait Healthy Life Study, μιας πενταετούς έρευνας σε περισσότερα από 8.000 παιδιά, στην οποία εξετάζεται το σωματικό τους βάρος, το ύψος, η αρτηριακή πίεση, η φυσική κατάσταση, οι στοματικές παθήσεις, η διατροφή, ο ύπνος, το σάλιο, και το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό.

 

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1754-metabolic-diseases-significantly-alter-oral-bacteria

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.