Μερικά στοματικά βακτήρια μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

0
445
Μερικά στοματικά βακτήρια μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να εξερευνούν τις σχέσεις μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και των συστημικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, ορισμένα βακτήρια αποδεικνύεται ότι έχουν θετική επίδραση.

Για παράδειγμα, το Vanderbilt University πρόσφατα συνέκρινε τα προφίλ στοματικών μικροβιωμάτων των συμμετεχόντων στην έρευνα Southern Community Cohort Study: 98 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη αφού εισήλθαν στην έρευνα, 99 παχύσαρκων μη-διαβητικών και 97 μη-διαβητικών ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος.

Μερικα στοματικα βακτήρια μειωνουν τον κινδυνο διαβητη

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα είδη των βακτηρίων που βρέθηκαν στα βιολογικά δείγματα που συνέλεξαν κατά την εισαγωγή των συμμετεχόντων στην έρευνα (προτού διαγνωστεί ο διαβήτης) και βρήκαν ότι μεγαλύτερη παρουσία των μικροβίων που ανήκουν στην κατηγορία των Ακτονοβακτηρίων συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου του τύπου 2 διαβήτη.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια Actinomyces και Atopobium συνδέονται με 66% και 72% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη αντίστοιχα. Επιπλέον, η παρουσία των ακτινοβακτηρίων ήταν μικρότερη στους παχύσαρκους μη-διαβητικούς ανθρώπους από ότι στους συμμετέχοντες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στοματικό μικροβίωμα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο διαβήτη και ότι η στόχευση αυτών των βακτηρίων μπορεί να έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της ασθένειας.

Η έρευνα με τίτλο “Association of Oral Microbiome With Type 2 Diabetes Risk,” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Periodontal Research.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1771-some-oral-bacteria-reduce-risk-of-diabetes

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.