Μελέτη συνδέει τη περιοδοντίτιδα με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας

0
311
Μελέτη συνδέει τη περιοδοντίτιδα

Μπάφαλο, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.: Μια νέα μελέτη προτείνει ότι η συνολική θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στις ηλικωμένες γυναίκες θα μπορούσε να μειωθεί με τη βελτίωση της περιοδοντικής υγείας. Αξιολογώντας τα δεδομένα για πάνω από 57.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Buffalo διαπίστωσαν ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια των δοντιών συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μελετη συνδεει την περιοδοντίτιδα με υψηλοτερο κινδυνο θνησιμοτητας

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ηλικίας 55-89 ετών χωρίς κανένα επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου. Στον πληθυσμό της μελέτης, η παρουσία περιοδοντίτιδα και νωδότητας ήταν 26% και 5.9% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης, με μέσα όρο 6.7 έτη, οι ερευνητές κατέγραψαν 3.589  επεισοδια καρδιαγγειακής νόσου και 3.816 θανάγουν. Βρήκαν επίσης ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου σχετίζεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και η απώλεια όλων των φυσικών δοντιών με 17% υψηλότερο κίνδυνο.

Στις γυναίκες που πήγαιναν στον οδοντίατρο λιγότερο από μία φορά το χρόνο, η νωδότητα ήταν πιο έντονα συνδεδεμένη με επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με εκείνες που έκαναν περισσότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά έτος.

Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της περιοδοντικής τους κατάστασης και μπορεί να επωφεληθούν από εντονότερα μέτρα εξέτασης του στόματος,” είπε ο Dr. Michael J. LaMonte, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής καθηγητής. “Ωστόσο, περισσότερες παρεμβατικές μελέτες που αποσκοπούν στη βελτίωση της περιοδοντικής υγείας χρειάζονται ώστε να διαπιστωθεί αν ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται σε αυτούς που έγιναν οι εν λόγω παρεμβάσεις. Η παρούσα μελέτη δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος.”

Η μελέτη έχει τίτλο “History of periodontitis diagnosis and edentulism as predictors of cardiovascular disease, stroke, and mortality in postmenopausal women”. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: http://www .dental-tribune.com /articles/news/americas /33995_study_links_ periodontal_ disease _tooth_ loss_and_ higher_risk_ of_death_.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.