Written by 12:12 pm Ιστορική Αναδρομή

Μελέτη ρίχνει φως στην κατανόηση της στοματικής υγείας κατά τη Λίθινη Εποχή!

Μελέτη ρίχνει φως στην κατανόηση της στοματικής υγείας κατά τη Λίθινη Εποχή!

Λας Βέγκας, Η.Π.Α.: Η συμβατική γνώση για τη μετάβαση των ανθρώπων από την εποχή των κυνηγών-συλλεκτών μέχρι την εποχή της κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων έχει αποκαλύψει ότι πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπέφεραν από εκτεταμένη οδοντική τερηδόνα και περιοδοντική νόσο. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας αμφισβητεί αυτήν την κατανόηση με τη μελέτη μιας σύγχρονης φυλής τροφοσυλλεκτών και αντίθετα προτείνει ότι η στοματική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από το φύλο και το περιβάλλον διαμονής.

Μελετη ριχνει φως στην κατανόηση της στοματικης υγειας κατά τη Λιθινη Εποχη!

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη φυλή Hadza της Τανζανίας, μια από τις μόνες υπάρχουσες φυλές με μέλη που εξακολουθούν να διατηρούν τον τρόπο ζωής ενός κυνηγού-συλλέκτη, και οι ερευνητές υπολόγισαν τις διαφορές στη στοματική υγεία των μελών τους. Καθώς πολλά μέλη της φυλής Hadza έχουν πλέον υιοθετήσει διατροφές που βασίζονται σε γεωργικά προϊόντα, αναμενόταν ότι θα είχαν γενικά υγιέστερα δόντια.
Η μετάβαση από το κυνήγι στη γεωργία συσχετίζεται συνήθως με χειρότερη στοματική υγεία, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων και της ανάπτυξης βακτηριακών αποικιών στην οδοντική πλάκα που συνδέεται με την τερηδόνα των δοντιών,” εξήγησε ο Dr. Peter Ungar, Διακεκριμένος Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Τα ευρήματα της ομάδας απέδειξαν ότι η συνολική στοματική υγεία των μελών της φυλής Hadza επηρεάζεται από πιο πολύπλοκους παράγοντες απ’ότι οι διατροφικές επιλογές.

Τα αποτελεσματα της μελετης

Τα αρσενικά μέλη της φυλής που ζουν στις άγριες περιοχές και συντηρούνται συλλέγοντας τροφές, για παράδειγμα, τείνουν να υποφέρουν από χειρότερη οδοντική υγεία απ’ότι οι όμοιοί τους οι οποίοι ζουν στο χωριό, καθώς συχνά καταναλώνουν περισσότερο καπνό και χρησιμοποιούν τα δόντια τους στη διαδικασία κατασκευής κυνηγετικών εργαλείων. Τα θηλυκά μέλη της φυλής που κατοικούν στο χωριό, ωστόσο, υποφέρουν από περισσότερα προβλήματα στοματικής υγείας σε σχέση με τα αρσενικά μέλη που ζουν στις άγριες περιοχές.
“Η φυλή Hadza μας προσφέρει ένα παράθυρο στο παρελθόν και αμφισβητεί την επικρατούσα υπόθεση ότι οι κτηνοτρόφοι ήταν στοματικά πιο υγιείς προτού μεταβούν στη φάση της γεωργικής διατροφής με βάση τα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι,” δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Alyssa Crittenden, Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.
Τα τεκμήρια που έχουμε εδώ και καιρό για την υγεία του στόματος και τη μετάβαση από το κυνήγι στη γεωργική διατροφή δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύαμε,” συμπλήρωσε.
Η ομάδα των ερενητών στοχεύει τώρα στη συνέχιση της μελέτης της γενικής υγείας των Hadza, καθώς προχωρούν προς μια διατροφή απόλυτα βασισμένη στη γεωργία.
Η μελέτη έχει τίτλο “Oral health in transition: The Hadza foragers of Tanzania“. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό PLOS ONE στις 15 Μαρτίου 2017.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Last modified: April 26, 2017

Close