Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας προκαλεί περιοδοντίτιδα

0
1243
Περιοδοντίτιδα
Περιοδοντίτιδα

Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας συνδέεται με την περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του περιοδικού της Αμερικάνικης Ιατρικής Εταιρίας Psychiatry. Ωστόσο, οι χρόνιοι καπνιστές μαριχουάνας δεν ανέπτυξαν άλλα προβλήματα υγείας που να συνδέονται με τη χρήση του καπνού, όπως μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένη φλεγμονή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επικαλούμενη την αυξανόμενη υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στις Η.Π.Α., η διεθνής ομάδα είπε ότι η μελέτη μπορεί να ενημερώσει τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και το κοινό σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης κάνναβης.

“Μπορούμε να δούμε τις φυσικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σε αυτήν τη μελέτη, αλλά δεν βλέπουμε παρόμοια αποτελέσματα για το κάπνισμα κάνναβης,” είπε η Madeline Meier, PhD, μία επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Κανναβη και περιοδοντίτιδα

Η Meier δήλωσε ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να συζητήσουν με τους ασθενείς τους τις πιθανές επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία του στόματος.

“Οι οδοντίατροι και οι γιατροί θα πρέπει να μεταφέρουν στους ασθενείς το μήνυμα ότι η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών,” είπε.

Η μακροχρόνια μελέτη ξεκίνησε με 1.037 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία, εκ των οποίων 947 αναλύθηκαν από τη γέννησή τους μέχρι και το 38ο έτος της ηλικίας τους, και οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κάνναβης για μία περίοδο 20 ετών, από τα 18 έως τα 38. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν 484 άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και 675 που έκαναν χρήση κάνναβης.

Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις υγείας όταν ήταν 26 ετών και ξανά όταν ήταν 38 ετών, επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάσουν τις σχέσεις μεταξύ της χρήσης κάνναβης και μίας ποικιλίας από φυσικές καταστάσεις της υγεία στη μέση ηλικία,  συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής υγείας, και της λειτουργίας των πνευμόνων.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες, γεννημένοι το 1972 ή το 1973.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορες μετρήσεις του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων της μέσης, HDL, αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και δείκτης μάζας σώματος.

Επιπτωσεις στη συνολικη υγεια

Οι χρήστες κάνναβης έδειξαν αύξηση στην περιοδοντίτιδα από τα 26 μέχρι τα 38, ωστόσο δεν έδειξαν άλλα σημάδια κακής υγείας. Συγκριτικά, οι χρήστες καπνού εμφάνιζαν κακή περιοδοντική υγεία, μειωμένη πνευμονική λειτουργία, φλεγμονή και κακό μεταβολισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 12,3% των συμμετεχόντων που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ καπνό ημερησίως είχαν περιοδοντίτιδα, σε σύγκριση με το 52,9% των ανθρώπων που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 15 χρόνια.

Η Meier είπε ότι περίμενε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κάνναβης. “Έμεινα έκπληκτη που η χρήση μαριχουάνας δεν συσχετίστηκε με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων.”

Και παρά τη φήμη της μαριχουάνας ότι εντείνει τη “λιγούρα”, οι μακροχρόνιοι χρήστες είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης, όπως αποκάλυψε η μελέτη.

Οι ερευνητές δέχτηκαν πίεση έτσι ώστε να εξηγήσουν γιατί η μακροχρόνια χρήση κάνναβης δεν οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας. “Η γενική έλλειψη σχέσης μεταξύ της κάνναβης και της κακής σωματικής υγείας μπορεί να προκαλεί έκπληξη,” σημείωσαν.

Η ομάδα εικάζει ότι οι χρήστες κάνναβης θα μπορούσαν να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως καλύτερες διατροφικές συνήθειες ή περισσότερη άσκηση. Αλλά δοκιμές δεν έδειξαν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κάνναβης οι οποίες τείνουν να προκύπτουν αργότερα στη ζωή, όπως ο καρκίνος.

“Η χρήση κάνναβης για έως και 20 χρόνια δε συνδέεται με ένα συγκεκριμένο σύνολο προβλημάτων σωματικής υγείας στην αρχή της μέσης ηλικίας. Η μόνη εξαίρεση είναι ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με την περιοδοντίτιδα,” κατέληξαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς, τη βρογχίτιδα, τα οξεία καρδιαγγειακά επεισόδια, και ενδεχομένως, τα λοιμώδη νοσήματα και τον καρκίνο, καθώς και με την άσχημη ψυχοκοινωνική και ψυχική υγεία, σημείωσε η ομάδα των ερευνητών.

“Δε θέλουμε να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι η μαριχουάνα δεν μπορεί να τους κάνει κακό, διότι άλλες μελέτες πάνω στο ίδιο δείγμα ανθρώπων έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ψύχωση, παρακμή του IQ, και μειωμένη κοινωνικο-οικονομική κινητικότητα,” δήλωσε η Meier.

Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=319946

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.