Written by 11:03 am Επιστημονικά Νέα

Κοπτήρας ποντικιού δίνει ιδέες για την αναγέννηση δοντιών!

Κοπτήρας ποντικιού δίνει ιδέες για την αναγέννηση δοντιών!

Οι οδοντίατροι συνήθως στρέφονται στις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα για να αντικαταστήσουν τα ελλείποντα δόντια. Ωστόσο, οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με βάση τις έρευνές τους στα βλαστοκύτταρα των κυνοδόντων ποντικιών, πιστεύουν ότι μπορεί η αναγέννηση των ελλειπόντων δοντιών να είναι δυνατή.

Κοπτηρας ποντικιου δινει ιδεες για την αναγεννηση δοντιών!

Όσο μεγαλώνουμε τα δόντια μας αρχίζουν να εξασθενούν, και αν είστε στη φύση, τότε τη στιγμή που δε θα έχετε πια δόντια θα πεθάνετε. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια και πολλά άλλα ζώα, από ελέφαντες μέχρι ορισμένα είδη πιθήκων, μπορούν να αναπτύσσουν συνεχώς δόντια,” εξήγησε ο Ophir Klein, MD, PhD, ένας καθηγητής στοματοπροσωπικών επιστημών.
“Ο στόχος του εργαστηρίου μας είναι να μάθουμε τους κανόνες που επιτρέπουν στους κοπτήρες των ποντικών να αναπτύσσονται συνεχώς, ώστε μια μέρα να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε δόντια στο εργαστήριο, αλλά και να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε τις γενικές αρχές που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τις διαδικασίες ανανέωσης των ιστών,” είπε ο Klein.
Ο Jimmy Hu, PhD, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Klein, ανακάλυψε ότι τα σήματα από τον περιβάλλοντα ιστό είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση των οδοντικών βλαστοκυττάρων, ώστε να βγουν από την κατάσταση νάρκης και να αρχίσουν να μετατρέπονται σε ώριμο δόντι.
Συνήθως σκεφτόμαστε ότι τα βλαστοκύτταρα ανταποκρίνονται σε χημικά σήματα ώστε να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται, αλλά εδώ υπάρχει μια συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και των κυττάρων, που μπορεί να τα προτρέψει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναπτυσσόμενου δοντιού,” εξήγησε ο Hu.
Οι ιντεγρίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που “κάθονται” στις κυτταρικές μεμβράνες και συνδέουν τον εσωτερικό σκελετό των κυττάρων με την υπόλοιπη πρωτεϊνική αλυσίδα του περιβάλλοντος ιστού, πυροδοτούν ένα νέο κλιμακωτό σήμα στα βλαστοκύτταρα που τα προκαλεί να αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε μια διαδικασία που ονομάζεται πολλαπλασιασμός.
Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακριβώς ποια εξωτερικά σήματα είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση του πολλαπλασιασμού των βλαστικών κυττάρων, αλλά προτείνουν ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να διακρίνουν ότι έχουν μετακινηθεί σε μια περιοχή όπου το πίσω μέρος του δοντιού πρέπει να παράγει ενεργά περισσότερα κύτταρα με βάση τις αλλαγές στην τοπική δυσκαμψία των ιστών ή τις φυσικές δυνάμεις που τραβούν και σπρώχνουν τα κύτταρα.
Τα δεδομένα μας δείχνουν σαφώς ότι καθώς τα βλαστοκύτταρα μετακινούνται στον καθορισμένο χώρο πολλαπλασιασμού τους, αυξάνουν την παραγωγή ιντεγκρινών. Αυτές οι ιντεγκρίνες επιτρέπουν στα κύτταρα να αλληλεπιδρούν με εξωκυτταρικά μόρια και να πυροδοτούνται για να διαστέλλονται πριν τελικά παράγουν μια δεξαμενή ώριμων οδοντικών κυττάρων,” εξήγησε ο Hu.
Η μελέτη έχει τίτλο “An FAK-YAP-mTOR Signaling Axis Regulates Stem Cell-Based Tissue Renewal in Mice”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Stem Cell.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1941-mouse-incisors-offer-clues-to-tooth-regeneration

(Visited 40 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close