Written by 3:03 pm Καινοτομία

Κινέζοι ερευνητές διερευνούν νέα ρομποτική συσκευή για προετοιμασία δοντιών

ρομποτική προετοιμασία δοντιών

Πεκίνο, Κίνα: Προκειμένου να συμβάλλει στην αύξηση της ακρίβειας και της ποιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων, η ρομποτική τεχνολογία έχει εισαχθεί σε διάφορους τομείς της Ιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες. Στην οδοντιατρική, ωστόσο, η παρουσία τέτοιας τεχνολογίας είναι σπάνια. Τώρα, ερευνητές από το Κέντρο Ψηφιακής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου έχουν διερευνήσει τη χρήση μίας ειδικά σχεδιασμένης συσκευής για την αυτόματη προετοιμασία των δοντιών.

Νεα ρομποτικη συσκευη για την προετοιμασια των δοντιών

Η ρομποτική τεχνολογία είναι σε θέση να ξεπεράσει συγκεκριμένους περιορισμούς της χειροκίνητης εργασίας. Για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα έτσι ώστε να αποφεύγεται το τρέμουλο του ανθρώπινου χεριού, καθώς και αποτελεσματικότητα στη μείωση του χρόνου εργασίας.
Ωστόσο, καθώς οι αυτόματες οδοντιατρικές λύσεις προετοιμασίας δεν έχουν εισαχθεί στην οδοντιατρική πράξη, οι Κινέζοι ερευνητές σε αυτήν την μελέτη έχουν ως στόχο να νομιμοποιήσουν μία ειδικά εξελιγμένη ρομποτική συσκευή για την προετοιμασία των δοντιών.
Συνδυάζοντας διεπιστημονική γνώση, οι συσκευή αποτελείται από τα ακόλουθα hardware εξαρτήματα: έναν ενδο-στοματικό σαρωτή 3-D, μία γεννήτρια δέσμης laser χαμηλής θερμότητας και πολύ μικρού παλμού, έναν βραχίονα καθοδηγούμενο από φως με έξι-μοιρών ελευθερία, μία αυτόματη, ενδο-στοματική μονάδα μικρο-προετοιμασίας ελεγχόμενη από laser, και ένα αναπόσπαστο εξάρτημα που συνδέει τη ρομποτική συσκευή στο δόντι-στόχο προστατεύοντας τα παρακείμενα δόντια από το laser.
Η συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό CAD για να σχεδιάσει το σχήμα προετοιμασίας του στόχου και να δημιουργήσει μία 3-D διαδρομή κίνησης για το laser. Χρησιμοποιώντας αυτό το νέο σύστημα, διεξήχθη ένα σύνολο πειραμάτων για στεφάνες σε 15 άθικτους πρώτους γομφίους σε ένα φανταστικό κεφάλι. Μετά το σχεδιασμό των σχημάτων προετοιμασίας των γομφίων με το προσαρμοσμένο λογισμικό CAD, οι ερευνητές κατέγραψαν το χρόνο προετοιμασίας για κάθε δόντι και μέτρησαν την ακρίβεια της κάθε προετοιμασίας με λογισμικό Geomagic Studio.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πειράματα εξασφάλισαν πλήρεις και λείες μασητικές και αξονικές επιφάνειες. Ο μέσος χρόνος για κάθε προετοιμασία ήταν 17 λεπτά. Ωστόσο, εντοπίστηκαν επίσης αρκετοί περιορισμοί του τρέχοντος συστήματος. Σε σύγκριση με τα δεδομένα CAD μίας πρότυπης προετοιμασίας δοντιού, το μέσο εύρος του σφάλματος του σχήματος για τα προετοιμασμένα δόντια ήταν μεταξύ 0,05-0,17 mm. Επιπλέον, η γωνία σύγκλισης διέφερε σημαντικά μεταξύ των διαφόρων δειγμάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Αν και τα αποτελέσματα απεικονίζουν τις δυνατότητες της αυτόματης προετοιμασίας δοντιών, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να αυξηθεί τόσο η ακρίβεια όσο και η αποτελεσματικότητα, καθώς και η ασφάλεια και η δυνατότητα ελέγχου ολόκληρου του συστήματος για τη χρήση του στην οδοντιατρική πρακτική. Επιπλέον όπως κατέληξαν οι ερευνητές, τα μελλοντικά πειράματα θα πρέπει να επικεντρωθούν και σε άλλους τύπους αποκαταστάσεων, όπως οι όψεις, και να λάβουν υπόψιν τις μεταβολές στη δομή και τη σύνθεση των δοντιών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Πηγή: “An automatic tooth preparation technique: A preliminary study”, Scientific Reports journal (29th of April).

(Visited 8 times, 1 visits today)

Last modified: June 22, 2016

Close