Καρκίνος του στόματος: Τώρα απειλεί και τους νέους

1
2360

Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν ότι τώρα πια σχεδόν ένα στα δέκα κρούσματα της νόσου καταγράφεται σε άτομα κάτω των 45 ετών.

Ο κ. Γεώργιος Χ. Λάσκαρης, αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει: «Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στόματος, που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου (αφορά το 95% των κρουσμάτων) έχει ανησυχητική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και μάλιστα σε άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ» και συνεχίζει αιτιολογώντας τις ενδείξεις αυτές: «Η αυξημένη αυτή συσχέτιση αποδίδεται στη διασπορά και μετάδοση στους σεξουαλικούς συντρόφους των ιών HPV 16 και 18 με στοματογεννητική επαφή (oral sex), που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί συνήθη σεξουαλική πρακτική. Στην πραγματικότητα, οι HPV 16 και 18 κατέχουν πλέον την πρώτη θέση ως παράγοντες καρκινογένεσης στο στόμα σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ στις ηλικίες άνω των 50 ετών το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κυρία αιτία καρκίνου του στόματος […]».

Σύμφωνα με το FDI και το ΠΟΥ ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος σε συχνότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 600-700 νέες περιπτώσεις και περίπου 200 θάνατοι τον χρόνο κατά τον κ. Λάσκαρη.

Υπολογίζεται πως ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στο στόμα είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται το κάπνισμα με την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

«Η πρώιμη διάγνωσή του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή θεραπεία και για την επιβίωση του ασθενούς», τονίζει ο κ. Λάσκαρης. Ο καρκίνος του στόματος στα πρώιμα στάδια είναι ανώδυνος, γι’ αυτό και συνήθως το 50%-60% των ασθενών, που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τον προληπτικό έλεγχο, διαγιγνώσκονται καθυστερημένα με μεγάλη πιθανότητα ο καρκίνος να έχει κάνει μεταστάσεις, στάδιο που πλέον επιφέρει κάποιο πόνο στον ασθενή.

Γι’ αυτό δεν αμελούμε ποτέ την επίσκεψη στον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο, ακόμα και αν δεν πονάμε. Ο λαός μας λέει: “Προσέχουμε για να έχουμε”, κάτι θα ξέρει!

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.