Κάπνισμα και στοματική υγεία

0
1008
Επιπτώσεις κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν έχει μόνο επιπτώσεις στους πνεύμονες, αλλά και στην στοματική κοιλότητα. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα είναι πολλαπλές.

Η βασική επίπτωση του καπνίσματος είναι ότι μειώνει την δυνατότητα του οργανισμού να επουλωθεί. Γι’ αυτό και το κάπνισμα εξελίσσει και υποτροπιάζει την περιοδοντίτιδα καθώς επίσης μεγαλώνει το ποσοστό αποτυχίας των εμφυτευμάτων. Επίσης προκαλεί την ανάπτυξη  προκαρκινικών βλαβών όπως η λευκοπλακία (λευκές πλάκες στερεά προσκολλημένες στο στοματικό βλεννογόνο).

Το 1/3 των καπνιστών παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πρωτοπαθή καρκίνου στη στοματική κοιλότητα.

Επιπλέον επιπτώσεις του καπνίσματος στο στόμα είναι: κακοσμία του στόματος, χρωματισμός των δοντιών ,θερμικά εγκαύματα, νικοτινική στοματίτιδα ( ερυθρές κηλίδες στον ουρανίσκο), μελάγχρωση του βλεννογόνου(μελανή χροιά των ούλων),τριχωτή γλώσσα.

Έχουν εντοπιστεί 4000 ουσίες που καθιστούν το κάπνισμα επιβλαβές για το στόμα. Οι ουσίες αυτές κατανέμονται σε 4 κατηγορίες:

1) Υποπροιόντα πού εισπνέονται (ιδιαίτερα καρκινογόνοι παράγοντες)

2) Ερεθιστικοί παράγοντες ( προκαλούν ΩΡΛ παθήσεις,παθήσεις των πνευμόνων & των βρόγχων)

3) Μονοξείδιο του άνθρακα (καταστρεπτική δράση σε καρδιά & αρτηρίες)

4) Νικοτίνη (φαρμακευτικό υποπροιόν που προκαλεί την εξάρτηση από το τσιγάρο)

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.