Written by 12:12 pm Επιστημονικά Νέα

Η κακή σύγκλειση επηρεάζει τη στάση του σώματος!

Η κακή σύγκλειση επηρεάζει τη στάση του σώματος!

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένο ιατρικό ενδιαφέρον στην ορθοδοντική θεραπεία για να αντιμετωπιστούν τα κενά διαστήματα ή ο συνωστισμός των δοντιών και να προληφθούν προβλήματα όπως οι πόνοι στις γνάθους. Δύο μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από Ισπανούς και Αυστριακούς ερευνητές, προσφέρουν επιστημονικές αποδείξεις που σχετίζονται με τον έλεγχο της στάσης του σώματος και την ισορροπία.

Η κακη συγκλειση επηρεαζει τη σταση του σώματος!

Οι μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των τμημάτων Κυτταρικής Βιολογίας, Φυσιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και του Τμήματος Αθλητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, βρήκαν συσχέτιση μεταξύ ανωμαλιών σύγκλεισης και ελέγχου της στάσης του σώματος.

Και οι δύο μελέτες προσφέρουν καταληκτικά δεδομένα που δείχνουν πως ο έλεγχος της στάσης του σώματος βελτιώνεται-τόσο σε στατική όσο και σε δυναμική ισορροπία-όταν διορθώνονται διάφορες ανωμαλίες σύγκλεισης με την τοποθέτηση της γνάθου σε ουδέτερη θέση.

Στην πρώτη μελέτη λήφθηκε υπόψη ο τύπος της οδοντικής σύγκλεισης και αν είχε προηγηθεί ορθοδοντική θεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι αλλαγές στην ορθοδοντική διευθέτηση των δοντιών σχετιζόταν με χειρότερο έλεγχο της στατικής ισορροπίας.
Η δεύτερη μελέτη εκτίμησε τον τύπο της οδοντικής σύγκλεισης, τον έλεγχο της στάσης του σώματος και τη φυσική κόπωση για να αναλυθεί μία πιθανή σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ισορροπία βελτιωνόταν όταν διορθώνονταν οι συγκλεισιακές ανωμαλίες και πως οι τελευταίες είχαν μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της στάσης του σώματος όταν τα άτομα κουράζονταν σε σχέση με το αν ήταν ξεκούραστα.
Στους αθλητές, αυτή η σχέση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόδοσή τους, καθώς και στην πρόληψη τραυματισμών όπως διαστρέμματα και κατάγματα που προκαλούνται από απρόσμενη αστάθεια καθώς αυξάνεται η κόπωσης και μειώνεται ο κινητικός έλεγχος.
Ο έλεγχος της στάσης του σώματος είναι το αποτέλεσμα ενός σύνθετου συστήματος που περιλαμβάνει διαφορετικά αισθητήρια και κινητικά στοιχεία που προκύπτουν από οπτικές, σωματο-αισθητήριες και εγκεφαλικές πληροφορίες’’, όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Dr. S.J.-Sanchez, ερευνήτρια στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας, Φυσιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον στη σχέση μεταξύ του στοματογναθικού συστήματος-τη σειρά των οργάνων και ιστών που μας επιτρέπουν να μιλάμε, να τρώμε, να μασάμε, να καταπίνουμε και να χαμογελάμε-και του ελέγχου της στάσης του σώματος.

Η σχέση μπορεί να υπάρχει σε νευροφυσιολογικό επίπεδο. Υπάρχει μία αμφίδρομη επίδραση μεταξύ του τρίδυμου νεύρου και προθαλαμιαίου πυρήνα, που ευθύνονται για τη μασητική λειτουργία και τον έλεγχο της ισορροπίας, αντίστοιχα, καθώς και μεταξύ των μυών της μάσησης και του τραχήλου. Αυτή η επίδραση μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συγκλεισιακές ανωμαλίες επηρεάζουν αρνητικά τον έλεγχο της στάσης του σώματος.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/greece/34498___________.html

(Visited 33 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close