Οι υποσχέσεις της τεχνολογίας

0
487
Οι υποσχέσεις της τεχνολογίας
Οι υποσχέσεις της τεχνολογίας

Οι υποσχέσεις της τεχνολογίας, Άρθρο από τον Thomas Giacobbi, DDS, FAGD

Πάντα υποστηρίζω ότι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα του να είσαι οδοντίατρος είναι το γεγονός ότι δεν μπορείς να το κάνεις από το σπίτι. Η τεχνολογία και οι καινοτομίες βοηθούν στο να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα από το σπίτι, ή από όπου και αν βρισκόμαστε αρκεί να έχουμε τα κινητά μας.

Φυσικά, αν μιλήσετε με ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι θα σας πουν ότι δεν είναι τόσο διασκεδαστικό όσο νομίζετε – μπορεί να γίνει μία πολύ μοναχική διαδικασία και η παραγωγικότητα δεν έρχεται πάντα εύκολα. Ωστόσο, ακόμα πιστεύω ότι θα ήταν διασκεδαστικό να κάνω μία προετοιμασία δοντιού για την τοποθέτηση στεφάνης φορώντας τις πυτζάμες μου.

Η ικανότητα της λήψης σάρωσης αντί για αποτύπωμα είναι μία ισχυρή εξέλιξη στην οδοντιατρική. Η τεχνολογία είναι εδώ και αναπτύσσεται περισσότερο κάθε λεπτό που περνάει. Το μέλλον αυτής της τεχνολογίας μπορεί να περιλαμβάνει την ικανότητα να δημιουργίας δοντιών αποκαταστάσης τα οποία θα είναι τα ίδια με αυτά που οι ασθενείς είχαν όταν ήταν έφηβοι.

Μπορεί επίσης να δούμε την ικανότητα σάρωσης μίας ρωγμής ή την ανίχνευση τερηδόνας χωρίς τη χρήση ακτίνων Χ. Σήμερα, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις αποτελεσματικές ροές εργασίας, τις ευκαιρίες για παροχές υπηρεσιών εργαστηρίου στο οδοντιατρείο, καθώς και τις εκφράσεις των ασθενών που εκπλήσσονται ευχάριστα με όλα αυτά.

Οι υποσχεσεις της τεχνολογίας – Σημαντικα Δεδομενα

Έχετε ακούσει αυτόν τον όρο πολλές φορές. Τα δεδομένα είναι υποπροϊόν της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα πάντα. Μπορούμε να συναρμολογήσουμε και να τεμαχίσουμε τεράστιο όγκο δεδομένων ώστε να βρούμε απάντηση σε ερωτήματα που δεν ξέραμε ότι είχαμε. Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρακολουθούν τις συνήθειες μας εδώ και πολλά χρόνια – ξέρουν με κάποια βεβαιότητα πόσο συχνά ένα δόντι με στεφάνη χρειάζεται επανάληψη απονεύρωσης, και σύντομα θα ξέρουν πως η διατροφή μας επηρεάζει το σχέδιο θεραπείας μας (ναι, το τελευταίο το έβγαλα από το μυαλό μου.)

Οι οδοντίατροι που χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης τους οδοντιατρείου τους συλλέγουν δεδομένα χιλιάδων ασθενών εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν οδοντόβουρτσες που μπορούν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες βουρτσίσματος. Μεγάλα εργαστήρια συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση. Δεδομένα ισχυρισμών μπορούν να μας πληροφορήσουν για το τι συνέβει στους σσθενείς, αλλά τα οδοντιατρικά αρχεία μας θα μπορούσαν να μας δείξουν σε τι κατάσταση ήταν οι ασθενείς προτού οδηγηθούν σε αυτή που ισχυρίζονται.

Ξέρω ότι αυτό αρχίζει να ακούγεται λίγο σαν το Big Brother, αλλά πρέπει να αναφέρω κάποιους σημαντικούς σωρούς δεδομένων που έχουν παραβλεφθεί.

Υποσχεσεις της τεχνολογιας – Μαγικα Υλικα

Βλέπουμε τρόφιμα που είναι γενετικά τροποποιημένα, και 3-D εκτύπωση οργάνων. Στην οδοντιατρική, ο όρος “βιοδραστικά” είναι δημοφιλής επειδή υπονοεί κάτι που αλληλεπιδρά με το σώμα μας με έναν ευνοϊκό τρόπο. Μέχρι αυτό το σημείο, ήμασταν ευχαριστημένοι με τον όρο “βιοσυμβατά”, που απλά σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν αναστατώνεται και πολύ. Τα μελλοντικά υλικά είναι πιθανό να μετασχηματίζονται μέσα στον ιστό που αντικαθιστούν, ή τουλάχιστον να διευκολύνουν τη διάπλαση νέου ιστού. Αυτό ήδη συμβαίνει με την αντικατάσταση κάποιων ιστών και οστών.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η οδοντίνη και η αδαμαντίνη δεν είναι τόσο μακριά πίσω. Θα μπορούμε σύντομα να αναπτύσσουμε νέα δόντια;

Παρόλο που οι σπόροι νέων δοντιών είναι κάτι μακρινό, ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω υλικά που θα αναπαράγουν καλύτερα τα φυσικά δόντια και θα προσφέρουν μία πιο μόνιμη λύση για τον ασθενή.

Η οδοντιατρική υπήρξε πάντα ένα επάγγελμα που επιδίωκε να εξαλείψει τον εαυτό της μέσω της πρόληψης, αλλά ξέρουμε πως αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Πηγή: http://www.dentaltown.com/Dentaltown/Article.aspx?i=420&aid=5980

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.