Written by 4:57 pm Επιστημονικά Νέα

Είναι τα πρώτα δόντια δείκτες για τον αυτισμό;

Είναι τα πρώτα δόντια δείκτες για τον αυτισμό;

Διαφορές στην πρόσληψη ουσιών που είναι τοξικές ή ουσιαστικές για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης καθώς και της αρχικής μεταγεννητικής περιόδου σχετίζονται με την εμφάνιση διαταραχών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με ερευνητές του εργαστηρίου περιβαλλοντικών επιστημών του Senator Frank R. Lautenberg Environmental Health Sciences Laboratory και του Seaver Autism Center for Research and Treatment στο νοσοκομείο Mount Sinai, οι οποίοι χρησιμοποίησαν νεογιλά δόντια για την έρευνά τους πάνω στον αυτισμό.

Ειναι τα πρωτα δοντια δεικτες για τον αυτισμό;

Τα κρίσιμα αναπτυξιακά παράθυρα για τις παρατηρούμενες αποκλίσεις ποικίλουν για κάθε ουσία, υποδηλώνοντας ότι η συστηματική δυσλειτουργία των περιβαλλοντικών ρύπων και των διαιτητικών στοιχείων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό. Εκτός από τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο, η μελέτη επεσήμανε τις χρονικές περιόδους ανάπτυξης, όταν η στοιχειώδης δυσλειτουργία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση αυτισμού αργότερα στη ζωή.
Ενώ τα γενετικά χαρακτηριστικά του αυτισμού έχουν μελετηθεί έντονα, οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και τα στάδια της ζωής, όταν οι εκθέσεις αυτές μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού, είναι ελάχιστα κατανοητές. Η προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση του εμβρύου και των παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας σε τοξικά μέταλλα και τις ανεπάρκειες σε διατροφικά στοιχεία με πολλά αρνητικά αναπτυξιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης των διανοητικών δυσλειτουργιών, της γλώσσας και των προβλημάτων στην προσοχή και τη συμπεριφορά.
Βρήκαμε σημαντικές αποκλίσεις στην πρόσληψη μετάλλων μεταξύ των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό και των υγιών αδελφών τους, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αναπτυξιακών περιόδων“, δήλωσε ο Manish Arora, PhD, BDS, MPH, διευθυντής της βιολογίας στο εργαστήριο Lautenberg Environmental Sciences και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Icahn στο Mount Sinai.
Συγκεκριμένα, τα αδέλφια με αυτισμό είχαν υψηλότερη απορρόφηση του μολύβδου νευροτοξίνης και μειωμένη πρόσληψη των βασικών στοιχείων μαγγανίου και ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση των δοντιών τους“, ανέφερε ο Arora. “Επιπλέον, τα επίπεδα μετάλλων στους 3 μήνες μετά τη γέννηση αποδείχτηκε ότι είναι δείκτες πρόβλεψης για εμφάνιση αυτισμού από 8 έως και 10 χρόνια αργότερα στη ζωή.
Για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις που έχει ο χρόνος, η ποσότητα καθώς και η απορρόφηση των τοξινών και των θρεπτικών ουσιών στον αυτισμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγκεκριμένους βιοδείκτες δοντιών για να αναλύσουν δόντια που συλλέχθηκαν από ζευγάρια πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων δίδυμων, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είχε αυτισμό. Ανέλυσαν επίσης τα δόντια από ζευγάρια κανονικά αναπτυσσόμενων δίδυμων που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου στη συγκεκριμένη μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυΐκης και της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία, σχηματίζεται μια νέα στρώση δοντιών περίπου κάθε εβδομάδα, αφήνοντας ένα “αποτύπωμα” της μικροχημικής σύνθεσης από κάθε μοναδικό στρώμα, το οποίο παρέχει ένα χρονολογικό αρχείο έκθεσης.

Η ομάδα στο εργαστήριο Lautenberg χρησιμοποίησε λέιζερ για να ανακατασκευάσει αυτές τις παρελθοντικές εκθέσεις μαζί με τα πρόσθετα σημάδια στην οδοντίνη.
Τα δεδομένα μας δείχνουν μια πιθανή διαδρομή της αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος“, δήλωσε ο Abraham Reichenberg, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής και περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Icahn.
Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ των γενετιστών και των περιβαλλοντικών ερευνητών για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε μέταλλα και τον αυτισμό που θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε τις αιτίες του αυτισμού και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων και θεραπειών“, δήλωσε ο Reichenberg.
Η έρευνα έχει τίτλο “Fetal and Postnatal Metal Dysregulation in Autism“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2045-baby-teeth-offer-clues-to-autism-risks

(Visited 116 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close