Written by 10:07 am Διάφορα

Οικολογική οδοντόβουρτσα για ένα υγιέστερο περιβάλλον

Ξύλινη οδοντόβουρτσα

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει ή προσπαθούμε να μπούμε σε μια λογική προστασίας του περιβάλλοντος. Ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος είναι το πλαστικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον πλανήτη χρησιμοποιεί πλαστικές οδοντόβουρτσες.
Στην Αυστραλία μόνο έχει υπολογιστεί ότι χρησιμοποιούνται και πετιούνται πάνω από 30 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 1000 τόνους σκουπιδιών περίπου κάθε χρόνο! Οι ευαισθητοποιημένοι οδοντίατροι – ή μη – όμως φαίνεται να μην το μπορούν να το “ανεχθούν” άλλο αυτό.
Το 2013 εμφανίστηκαν οι πρώτες οδοντόβουρτσες με λαβή από μπαμπού και τρίχες από βιοδιασπώμενο νάιλον. Οι πρώτοι που έκαναν την οικολογική οδοντόβουρτσα πραγματικότητα είναι 2 αδέλφια από τη Νότια Ντακότα, παιδιά οδοντιάτρου. Στη συνέχεια και ένας Αυστραλός οδοντίατρος προχώρησε στην κατασκευή οδοντόβουρτσας από μπαμπού.

Η ειδική επεξεργασία στην οποία υφίσταται η λαβή της οδοντόβουρτσας προσφέρει αντοχή στο νερό και προλαμβάνει την ανάπτυξη μικροβίων (βακτηρίων και μούχλας) σε κανονικές συνθήκες χρήσης. Οι τρίχες είναι από πολυμερές ανθεκτικό ενάντια στην ανάπτυξη μικροβίων σε κανονικές συνθήκες χρήσης.
Το πλαστικό υλικό χρειάζεται μέχρι και 500 χρόνια χρόνια για να διασπαστεί, σε σχέση με το χαρτί ή το ξύλο. Η επιλογή μιας οικολογικής οδοντόβουρτσας θα σώσει τον πλανήτη από πολλούς τόνους μη βιοδιασπώμενων σκουπιδιών και θα μειώσει αισθητά την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το μπαμπού είναι ένα φυτό που έχει την ταχύτατη ανάπτυξη από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, και δεν χρειάζεται λίπασμα ή εντομοκτόνα, αφού από τη φύση του έχει αντιμικροβιακή αυτοπροστασία.

Η χρήση της οικολογικής αυτής οδοντόβουρτσας δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή της πλαστικής. Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι θα πρέπει να στεγνώνεται ακόμα καλύτερα από την πλαστική. Γι’αυτό συνίσταται να μην κλείνονται τις τρίχες σε προστατευτικές θήκες, αλλά να στεγνώνουν φυσικά στον αέρα σε ένα στεγνό ποτήρι. Καθαρίζονται πολύ εύκολα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό. Κρατάνε όσο και οι πλαστικές, περίπου 3 μήνες. Και όταν περάσει ο καιρός και πρέπει να την αντικαταστήσουμε, μπορούμε μέχρι και στην αυλή μας να την θάψουμε για άμεση περιβαλλοντική προστασία.
Στην Ελλάδα βρίσκονται αν τις αναζητήσετε στα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο. Το κόστος τους είναι σαφώς λίγο πιο μεγάλο από τις απλές πλαστικές οδοντόβουρτσες, αλλά όχι απαγορευτικό καθώς η τιμή τους είναι γύρω στα 3 ευρώ. Η προστασία όμως του περιβάλλοντος είναι κάτι που κοστίζει, αν θέλουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν σε ένα, όσο το δυνατόν, υγιές περιβάλλον.

(Visited 115 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close