Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την επούλωση πληγών

0
504
Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την επούλωση πληγών
Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την επούλωση πληγών

Ερευνητές από την Ισπανία και την Ιταλία δημοσίευσαν μία ανασκόπηση βιβλιογραφίας οδοντιατρικών μελετών οι οποίες χρησιμοποίησαν υαλουρονικό οξύ, υποδηλώνοντας ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να είναι ευεργετική σε πολλές οδοντιατρικές διαδικασίες.

Οι συγγραφείς έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν την ικανότητα του υαλουρονικού οξέος να βοηθά στην επούλωση μετά από διάφορες συνήθεις οδοντιατρικές θεραπείες, καθώς και να αξιολογήσουν την επίδρασή του πάνω σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Υαλουρονικό οξυ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της χημείας του στόματος. Βελτιώνει τη δομική δύναμη και την επούλωση σε ένα ευρύ φάσμα στοματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των ούλων, των περιοδοντικών συνδέσμων, και των μαλακών και σκληρών περιοδοντικών ιστών.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι υπάρχει έλλειψη βιβλιογραφίας σχετικά με το ρόλο τους υαλουρονικού οξέος σε οδοντιατρικές διαδικασίες, και ότι τα στοιχεία για συγκεκριμένες καταστάσεις όπως είναι η επούλωση αφού έχει τοποθετηθεί εμφύτευμα και η περιοδοντική νόσος δεν αντιπαραβάλλονται.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ερευνητές συγκέντρωσαν ακαδημαϊκή βιβλιογραφία η οποία συμπεριλάμβανε τη χρήση υαλουρονικού οξέος σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών, των ανοιχτών πληγών, της ουλίτιδας, και των εμφυτευμάτων.

Τα άρθρα εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας το PubMed, το Google Scholar και το Ovid.  25 σχετικά άρθρα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη: 3 με επίκεντρο την ουλίτιδα, 13 με επίκεντρο την περιοδοντίτιδα, 7 με επίκεντρο της χειρουργικές επεμβάσεις συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης εμφυτευμάτων, και 2 με επίκεντρο τα στοματικά έλκη.

Τα επτά άρθρα που περιέγραψαν οδοντικά εμφυτεύματα ανέφεραν σημαντικά οφέλη από τη χρήση υαλουρονικού οξέος κατά την περίοδο της επούλωσης. Οι εργασίες εξέτασαν 161 ασθενείς στο σύνολο (33 από τους οποίους ήταν σε ελεγχόμενες ομάδες), και κατέγραψαν μία σειρά από θετικά αποτελέσματα από χαμηλότερους δείκτες αιμορραγίας μέχρι μειωμένη υποχώρηση των ούλων και επιταχυνόμενο σχηματισμό των οστών.

Στο συμπέρασμά τους, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνίσταται μετά από χειρουργική επέμβαση, καθώς και μετά από δραστικές θεραπείες για την ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα.

Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι περαιτέρω εργαστηριακή έρευνα και κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Immunopathology and Pharmacology.

Πηγή: http://www.eao.org/review-finds-hyaluronic-acid-may-improve-wound-healing

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.