Οι συμβατικές πιπίλες οδηγούν στην κακή σύγκλιση δοντιών

0
2086
Μωρό με πιπίλα

Οι νέοι γονείς συχνά ενημερώνονται να παίρνουν μακριά την πιπίλα από τα παιδιά αμέσως μόλις βγει το πρώτο τους δόντι, διαφορετικά τα νέα δόντια θα βγουν στραβά.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Βραζιλία αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη συμβουλή είναι και επιστημονικά σωστή.

Η μελέτη διεξήχθη ανάμεσα σε μωρά που δεν χρησιμοποιούσαν πιπίλα, μωρά που χρησιμοποιούσαν ορθοδοντικές πιπίλες, και μωρά που χρησιμοποιούσαν συμβατικές πιπίλες. Οι μελετητές συνέλεξαν δεδομένα κατά τη γέννηση, στους 12-24 μήνες, και στους 12-36 μήνες, τα οποία και υπέβαλαν σε κλινική εξέταση.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της πρόσθιας χασμοδοντίας, της οριζόντιας πρόταξης, της πρόσθιας σταυροειδούς σύγκλισης, και της οπίσθιας σταυροειδούς σύγκλισης. Με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η συχνότητα, η ένταση, και η διάρκεια στη χρήση της πιπίλας είχαν σχέση με την κακή σύγκλιση των δοντιών.

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι η χρήση της συμβατικής πιπίλας οδηγούσε σε μεγαλύτερο κίνδυνος οπίσθιας σταυροειδούς σύγκλισης, ενώ η χρήση της ορθοδοντικής πιπίλας όχι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Pediatric Dentistry.

Πηγή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.