Written by 4:42 pm Διάφορα

Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τον πόνο στα οδοντιατρεία

Θεραπεία για τον πόνο - www.dentalalert.gr
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες οδοντίατροι βιώνουν τον πόνο με μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα από ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους, με τους αντίχειρες, τα χέρια, τα ισχία, το λαιμό και τον ώμο να είναι ιδιαίτερα προβληματικά.

Όταν εξετάζουμε τις παρεμβάσεις για τη γυναίκα οδοντίατρο, υπάρχουν δεκάδες παράγοντες που προκαλούν πόνο και αφορούν στο φύλο: η εργονομία στο χώρο εργασίας, η ειδική άσκηση, οι καθημερινές δραστηριότητες, τα είδη ένδυσης και πολλά άλλα.
Παρακάτω θα βρείτε μόνο μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

Πονος στον ανω τραπεζοειδη μυ

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τον πόνο στον τραπεζοειδή μεταξύ των γυναικών οδοντιάτρων. Ίσως η πιο κοινή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες έχουν την τάση να είναι μικρότερες σε ανάστημα σε σχέση με τους άνδρες, και ως εκ τούτου προκύπτει το πρόβλημα εργονομικής θέσης.

Οι γυναίκες με μικρούς κορμούς δεν μπορούν να τοποθετήσουν τον ασθενή αρκετά χαμηλά και αναγκάζονται να σηκώνουν τους ώμους ενώ εργάζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σκληρούς ώμους και να ενεργοποιήσει μυικά σημεία πυροδότησης πόνου.

Ένα σκαμπό με σχήμα σέλας μπορεί να αποτελέσει μια μακροχρόνια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Με το άνοιγμα της γωνίας του ισχίου, το κάθισμα αυτό επιτρέπει τη χαμηλότερη τοποθέτηση του ασθενή με μεγαλύτερη εγγύτητα.

Πονος στο τεταρτο και πεμπτο δακτυλο

Υπάρχουν δύο κοινές αιτίες: το σύνδρομο θωρακικής εξόδου και το σύνδρομο κυβοειδούς.
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου έχει ένα υψηλότερο ποσοστό επικράτησης στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες και συχνά διαγνώσκεται λανθασμένα ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μια νευραγγειακή διαταραχή που προκαλείται από την παγίδευση του βραχιόνιου πλέγματος και της υποκλείδιας αρτηρίας (εικόνα), έτσι μαζί με τα νευρολογικά συμπτώματα του πόνου, το μούδιασμα και τη μυρμηκίαση, ο ασθενής βιώνει επίσης αγγειακές αλλαγές όπως αίσθημα κρύου, οίδημα, και αποχρωματισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στο εσωτερικό μέρος του χεριού καθώς και στα τέταρτα και πέμπτα δάκτυλα.
Fig. 1 THORACIC OUTLET
Πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν τις τέσσερις διαγνωστικές εξετάσεις για τη διαφοροποίηση μεταξύ του συνδρόμου θωρακικής εξόδου και αυτού του καρπιαίου σωλήνα και παραπέμπουν τους ασθενείς με σύνδρομο θωρακικής εξόδου σε νευρολόγο ή χειρούργο.
Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή χεριών για μια ακριβή διάγνωση του συνδρόμου αυτού, αλλά και για την πιο συντηρητική πορεία δράσης. Επειδή προκαλείται από την στάση του σώματος όπου το κεφάλι είναι προς τα μπρος και οι ώμοι στρογγυλεμένοι, οι εργονομικές παρεμβάσεις είναι μια επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη και θεραπεία αυτού του συνδρόμου συμπεριλαμβανομένης της σωστής τοποθέτησης του ασθενούς και την ενίσχυση των κατάλληλων μυών σταθεροποίησης.

Πονος στο ισχιο

Ο πόνος στο ισχίο στις γυναίκες συνήθως οφείλεται σε τροχαντήριο θυλακίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, σύνδρομο απιοειδούς ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όλες αυτές οι τέσσερις καταστάσεις είναι περισσότερο διαδεδομένες μεταξύ των γυναικών και τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν παρατεταμένη καθιστική εργασία, όπως η οδοντιατρική, μπορεί να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πόνο στο ισχίο σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.

Η παρατεταμένη καθιστική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη βράχυνση των μυών η οποία προκαλεί σφίξιμο του ισχίου και των μυών που βρίσκονται χαμηλά στην πλάτη, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ευελιξία και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Σε ένα καθιστικό επάγγελμα, είναι καλή ιδέα να μετακινείτε το ισχίο τακτικά από μια θέση κάμψης. Οι γυναίκες θα πρέπει κατά διαστήματα να σηκώνονται για εξετάσεις, εξαγωγές, και ενέσεις καθώς και πραγματοποιούν ειδικές ασκήσεις τεντώματος του ισχίου σε τακτική βάση, ώστε να αποφευχθεί η δυσλειτουργία του ισχίου που προκαλείται από παρατεταμένη καθιστική στάση. Η λειτουργική ενίσχυση του μέσου γλουτιαίου είναι επίσης σημαντική για τις γυναίκες που έχουν καθιστικά επαγγέλματα.

Χρησιμομποιωντας μπρατσα στην οδοντιατρικη καρεκλα

Υπάρχουν τρία γενικά σενάρια που απαιτούν τη χρήση μπράτσων από τις γυναίκες οδοντιάτρους.

  • Μεγάλο στήθος ή εγκυμοσύνη: οτιδήποτε αυξάνει την απόσταση μεταξύ του χειριστή και της στοματικής κοιλότητας του ασθενούς προκαλεί υπερβολικό τέντωμα των χεριών. Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος μπορεί να έχουν και δικαιολογημένους λόγους που αφορούν στη σεμνότητα και έτσι να τοποθετούν τους εαυτούς τους ακόμα πιο μακριά από τον ασθενή. Αυτό οδηγεί σε εκτεταμένο τέντωμα που μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα στον ώμο και το πάνω μέρος της πλάτης. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση μπράτσων.
  • Κοντά χέρια: οι γυναίκες με κοντά χέρια αναγκάζονται να σκύψουν μπροστά. Το βάρος των εκτεταμένων χεριών πιέζει τους ώμους και την πλάτη προκαλώντας μυοσκελετικά προβλήματα.
  • Ενδοδοντολόγοι: Λόγω των μακρών διαδικασιών από μία στατική θέση, οι ενδοδοντολόγοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καρέκλες με μπράτσα.

Η ενδυση επηρεαζει τον πονο

Οι λεπτές τιράντες στο σουτιέν μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα που συμπιέζουν τον τραπεζοειδή μυ δημιουργώντας επιπλέον σημεία πυροδότησης πόνου και πονοκεφάλους λόγω του βάρους του μεγάλου στήθους.
Fig. 2 Racerback bra
Η συμπίεση του άνω τραπεζοειδή μυ λόγω των τιραντών του σουτιέν μπορεί να επιλυθεί με ένα αθλητικό σουτιέν με φαρδιές τιράντες (εικόνα) που συνδέονται στη μέση του πάνω μέρους της πλάτης.
Το βάρος μοιράζεται σε μια ευρεία περιοχή στήριξης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Πηγή: http://www.dentalproductsreport.com/dental/article/demystifying-pain-among-women-dentistry?page=0,0

(Visited 37 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close