Written by 4:44 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Γιατί είναι καλό να χαμογελάμε σε αγνώστους; Η επιστήμη απαντά

Γιατί είναι καλό να χαμογελάμε σε αγνώστους; Η επιστήμη απαντάΓιατί είναι καλό να χαμογελάμε σε αγνώστους; Η επιστήμη απαντά

Πολλοί από εμάς είμαστε γρήγοροι στο να βγάζουμε υποσυνείδητα συμπεράσματα όταν είμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους. Όσο λιγότερα γνωρίζουμε για έναν άνθρωπο, τόσο πιο πιθανό είναι να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Georgetown βρήκε ότι όταν χαμογελάμε γνήσια τότε αυτό αποθαρρύνει τους άλλους από το να βγάλουν αρνητικά συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών διακρίσεων και των εθνικών στερεοτύπων.

“Το χαμόγελο εκπέμπει συνθήματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα τα οποία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αναιρέσουν τη χρήση πληροφοριών με βάση το φύλο ή την καταγωγή κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης της εντύπωσης μας για τους άλλους,” είπαν οι ερευνητές σε μία δήλωσή τους.

Γιατι ειναι καλο να χαμογελαμε σε αγνώστους;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Motivation and Emotion, παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι αν χαμογελάμε τότε έχουμε λιγότερη πιθανότητα να κριθούμε με βάση την κοινωνική μας ταυτότητα.
Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπιστεί με χαμόγελο από έναν ξένο αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με τους άλλους σε σύγκριση με εκείνους που αγνοήθηκαν. Το χαμόγελο είναι ένα κοινωνικό σινιάλο που δείχνει αποδοχή και ζεστασιά. Μία φωτογραφία κάποιου που χαμογελά μπορεί επίσης να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη  Nicole Senft στο Πανεπιστήμιο του Georgetown, προσέλαβε πάνω από 90 προπτυχιακούς φοιτητές για να εξετάσουν μία σειρά από φωτογραφίες προσώπων και να αξιολογήσουν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου με βάση μία απλή φωτογραφία.
Οι προσωπικότητες οκτώ προσώπων βαθμολογήθηκαν: δύο Καυκάσιοι άνδρες, δύο Καυκάσιες γυναίκες, δύο Ιάπωνες άνδρες και δύο Ιαπωνέζες γυναίκες. Οι μισοί φοιτητές κοίταξαν φωτογραφίες αυτών των προσώπων με μία ουδέτερη έκφραση, και οι άλλοι μισοί κοίταξαν φωτογραφίες με τα ίδια πρόσωπα να χαμογελούν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φοιτητές που βαθμολόγησαν τα πρόσωπα με την ουδέτερη έκφραση έδειξαν σημάδια φυλετικών και εθνικών στερεοτύπων. Για παράδειγμα, οι Καυκάσιοι άνδρες βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε ομορφιά από τις Καυκάσιες γυναίκες. Εν τω μεταξύ, οι Ιαπωνέζες αξιολογήθηκαν ως λιγότερο εξωστρεφείς από τις Καυκάσιες. Αντίθετα, το χαμόγελο οδήγησε τους φοιτητές στο να αξιολογήσουν αυτά τα πρόσωπα ως περισσότερο εξωστρεφή και ευχάριστα όταν χαμογελούσαν, παρά όταν είχαν μία ουδέτερη έκφραση.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η επιρροή του φύλου και της εθνικότητας των προσώπων πάνω στις αξιολογήσεις προσωπικότητας των φοιτητών είτε εξαφανίστηκαν ή μειώθηκαν όταν τα πρόσωπα χαμογελούσαν.
Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι τα χαμόγελα πράγματι μπορούν να επηρεάσουν τις εντυπώσεις των ανθρώπων για εμάς στις φωτογραφίες. Ορισμένα χαμόγελα πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται πώς κάποιος είναι πιο συγκρατημένος ή πιο προσιτός, ακόμη κι αν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προβλέψουν σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα μεγάλα μάτια συσχετίστηκαν με την ελκυστικότητα, τα αρρενωπά χαρακτηριστικά του προσώπου με κοινωνική κυριαρχία και ένα μεγάλο χαμόγελο με την προσήνεια.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βγάλουν συμπεράσματα για την προσωπικότητά μας με βάση τη συναισθηματική μας συμπεριφορά αντί να στηριχτούν σε στερεότυπα συμπεράσματα που βασίζονται στο φύλο και την εθνικότητα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν γνήσια χαμόγελα, οπότε τα ψεύτικα χαμόγελα πιθανό να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Το χαμόγελο δεν θέλει κάποια συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο, αλλά το να δείξουμε ότι είμαστε ειλικρινείς είναι αναγκαίο.
Ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας βοηθά τους άλλους να δημιουργήσουν μία εντύπωση για εμάς που να βασίζεται στη συμπεριφορά και όχι στην εμφάνιση, το φύλο ή την εθνικότητα μας.
Πηγή: http://www.rawstory.com/2016/08/science-has-provided-a-very-good-reason-for-you-to-smile-at-strangers-heres-why/#.V8RjX6tFd6U.facebook

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close