Γιατί είναι απαραίτητες οι οδοντιατρικές λούπες;

1
3451
Οδοντιατρικές Λούπες

Οι οδοντιατρικές λούπες είναι γυαλιά πάνω στα οποία έχουν προσαρμοστεί μεγεθυντικοί φακοί. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην ενδοδοντία για την εύρεση των ριζικών σωλήνων, στην προσθετική για τον έλεγχο των ορίων στις προσθετικές αποκαταστάσεις άλλα και σε πιο απλές διεργασίες.

Βασικοί λόγοι χρήσης της οδοντιατρικής λούπας είναι αφενός η πιο λεπτομερείς εικόνα των δοντιών και του στόματος από ότι με γυμνό μάτι και αφετέρου η βελτίωση της στάσης του σώματος κατά την εργασία. Η κακή στάση του σώματος για πολλές ώρες επιβαρύνει τον αυχένα και την μέση με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνων με πιθανές μελλοντικές παθήσεις στα σημεία αυτά.

Εργονομία Οδοντιατρικές Λούπες

Ένας από τους λόγους που ίσως να μην χρησιμοποιούνται ευρέως από τους οδοντιάτρους είναι γιατί τους ζαλίζουν λίγο τα πρώτα λεπτά που τα φορούν κάτι που τους καθυστερεί την εργασία ή γιατί τα θεωρούν δύσχρηστα. Αυτά όμως είναι εμπόδια που ξεπερνιόνται με σωστή ενημέρωση και σωστή επιλογή οδοντιατρικής λούπας.

Τύποι Οδοντιατρικής Λούπας

Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι οδοντιατρικής λούπας, η Flip-Up και η TTL (Through The Lense).

TTL Vs FLip up

Επίσης και οι φακοί των οδοντιατρικών λουπών έρχονται σε δύο τύπους, τύπου Γαλιλαίου και τύπου Κέπλερ και οι δύο ονομασίες προέρχονται από τα ονόματα των εφευρετών τηλεσκοπίων.

blank

Oι λούπες τύπου Γαλιλαίου αποτελούνται από δυο φακούς έναν μπροστά και ένα από πίσω. Είναι πιο ελαφριές και εύχρηστες. Συνιστώνται για τσεκάπ , καθαρισμούς , εμφράξεις κτλ.

Οδοντιατρικές Λούπες τύπου Γαλιλαίου

Οι λούπες τύπου Κεπλερ εκτός από τους φακούς αυτούς διαθέτουν πρίσματα που αντιστρέφουν το είδωλο και διαθλούν το φως διαφορετικά. Για αυτό το λόγο είναι μακρύτερες. Είναι πιο ογκώδης και βαριές αλλά με καλύτερη ευκρίνεια από του τύπου Γαλιλαίου. Συνιστώνται για ενδοδοντικές θεραπείες.

Οδοντιατρικές Λούπες τύπου Κέπλερ

Η Μεγέθυνση

Μεγάλη σημασία έχει η μεγέθυνση που διαθέτη η οδοντιατρική λούπα η οποία όμως επηρεάζεται από το εύρος και το βάθος πεδίου θέασης, τα οποία και πρέπει να μελετώνται κατά την επιλογή οδοντιατρικής λούπας.

blank

Ως εύρος πεδίου εννοούμε το εύρος μέσα στο οποίο βλέπουμε καθαρά. Το εύρος του πεδίου εξαρτάτε από την ποιότητα του μεγεθυντικού φακού, από την μεγέθυνση και από την απόσταση του φακού από το μάτι. Για αυτό το λόγο οι TTL λούπες έχουν μεγαλύτερο εύρος πεδίου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες flip-Up

Το βάθος πεδίου είναι η απόσταση μεταξύ της πιο απομακρυσμένης θέσης από το αντικείμενο και τις πιο κοντινής θέσης από το αντικείμενο στις οποίες η εικόνα είναι καθαρή (μπορούμε να εστιάσουμε). Το βάθος πεδίου εξαρτάτε από την ποιότητα του μεγεθυντικού φακού και από τη μεγέθυνση. Όσο μεγαλύτερη μεγέθυνση τόσο και μικρότερο το βάθος του πεδίου ιδιαίτερα στους φακούς τύπου Γαλιλαίου.

Οδοντιατρικες Λουπες Βάθος Πεδίου

Σημαντική παράμετρος στην επιλογή οδοντιατρικής λούπας είναι η απόσταση εργασίας. Αυτή ορίζεται από την απόσταση μεταξύ των χεριών σας και των ματιών σας όταν δουλεύετε. Το νούμερο αυτό συνήθως φαίνεται δίπλα στην ένδειξη μεγέθυνσης.

Απόσταση Εργασίας dental loupes

Ρύθμιση της Flip Up Οδοντιατρικής Λούπας

Η ρύθμιση γίνεται σε 3 στάδια:

1) Ρύθμιση της γωνίας όρασης για την οποία θα χρειαστούμε ένα σταθερό σημείο. Η γωνία όρασης αφορά την κατακόρυφη κλίση του ματιού σε σχέση με την κεντρική του θέση. Αν δουλεύουμε καθιστοί τότε οι κλίσεις μεταξύ 40-45 μοίρες βολεύουν περισσότερο καθώς σε αυτές τις μοίρες τοποθετείται το κεφάλι πιο κάθετα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να ισιώνει η περιοχή το αυχένα.

Γωνία Οδοντιατρικής Λούπας

Επίσης οι μεγεθυντικοί φακοί θα πρέπει σχεδόν να ακουμπάνε στο σκελετό ώστε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μάτι.

Τοποθέτηση Οδοντιατρικής Λούπας

2) Ρύθμιση της διακορικής απόστασης η οποία αφορά την απόσταση από τις κόρες των ματιών μας. Στην αγορά υπάρχουν 3 συστήματα που αλλάζουν την διακορική απόσταση.

Ο Συγχρονισμένος μηχανισμός

Συγχρονισμένος Μηχανισμός dental-loupes

Ο Ασυγχρόνιστος μηχανισμός

Ασύγχρονος Μηχανισμός dental loupes

Ο Ελεύθερος μηχανισμός

Ελεύθερος Μηχανισμός dental loupes

Σκοπός της ρύθμισης της διακορικής απόστασης είναι να βλέπουμε το αντικείμενο μέσα από ένα ολοστρόγγυλο και διαυγή κύκλο.

Διακορική Απόσταση

3) Ρύθμιση της απόστασης εργασίας. Για να καταλάβετε ακριβώς την ακριβή απόσταση φορέστε τις οδοντιατρικές λούπες και ξεκινήστε να πλησιάζετε το αντικείμενο μέχρι να αρχίσει να θολώνει . Σε εκείνο το σημείο μετρήστε με μεζούρα την απόσταση μεταξύ του ματιού σας και του αντικειμένου. Μετά απομακρυνθείτε από το αντικείμενο μέχρι πάλι να αρχίσει να θολώνει. Ξαναμετρήστε σε εκείνο το σημείο την απόσταση του ματιού σας από το είδωλο. Αυτά τα δύο νούμερα είναι ουσιαστικά και το βάθος του πεδίου σας. Ο μέσος όρος είναι η απόσταση εργασίας της συγκεκριμένης οδοντιατρικής λούπας και θα πρέπει να συμπίπτει με το νούμερο (σε χιλιοστά) που αναγράφεται δίπλα από τη μεγέθυνση.

Αν σε αυτή την απόσταση μπορείτε να δείτε καθαρά τη στοματική κοιλότητα ενώ δεν κάμπτετε τον αυχένα τότε αυτή είναι η σωστή απόσταση εργασίας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ίσως να χρειάζεστε οδοντιατρικές λούπες με μεγαλύτερη ή με μικρότερη απόσταση εργασίας. Η απόσταση εργασίας είναι και το κλειδί για τη σωστή θέση του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Δείτε στα βιντεάκια που ακολουθούν πρώτον γιατί είναι απαραίτητες οι οδοντιατρικές λούπες και δεύτερον πως καθορίζεται η απόσταση εργασίας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.