Φοβία για τον οδοντίατρο; Μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση της ύπνωσης!

0
670
Φοβία για τον οδοντίατρο; Μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση της ύπνωσης!

Κατά τη διάρκεια μιας μετα-ανάλυσης, Γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα διάφορων παρεμβάσεων – εκτός των φαρμακευτικών – κατά του ψυχολογικού στρες που συνοδεύει την οδοντιατρική θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από φοβία για τον οδοντίατρο.

Φοβία για τον οδοντίατρο; Μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση της ύπνωσης!

Από την αξιολόγηση 29 μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παροχή λεπτομερών πληροφοριών στον ασθενή, η μουσική, η χαλάρωση και η διάσπαση της προσοχής είναι αποτελεσματικά όταν ο φόβος είναι ήπιος ή μέτριος. Ωστόσο, η ύπνωση αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική ακόμη και χωρίς ειδικές γνώσεις της τεχνικής.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων μελετήθηκε από ψυχολόγους και οδοντιάτρους στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Jena. Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν για πρώτη φορά πάνω από 3.000 μελέτες που διεξήχθησαν σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Από αυτή την αναζήτηση, επέλεξαν τις πιο σχετικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων στην ανακούφιση του φόβου του ασθενούς.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σχεδόν όλες οι παρεμβάσεις ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του ψυχολογικού στρες και ότι η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε μείωση του άγχους. Μέχρι στιγμής τα καλύτερα αποτελέσματα βρέθηκαν στη χρήση της τεχνικής της ύπνωσης,” δήλωσε η ψυχολόγος Δρ. Jenny Rosendahl, η οποία ήταν επικεφαλής της μετα-ανάλυσης.

Οι συντάκτες της μελέτης ελπίζουν τα ευρήματά τους να ενθαρρύνουν τους οδοντιάτρους να χρησιμοποιούν μη επεμβατικές μεθόδους στη μείωση του φόβου των ασθενών, επιπρόσθετα της τυποποιημένης θεραπείας.

Η μελέτη έχει τίτλο “Non-pharmacological interventions for reducing mental distress in patients undergoing dental procedures: Systematic review and meta-analysis”. Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου στο περιοδικό Journal of Dentistry.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.