Written by 2:32 pm Επιστημονικά Νέα

Φυτική οδοντόκρεμα μειώνει τους δείκτες φλεγμονής

Sangli, Ινδία: Όταν πρόκειται για επιβλαβή συστατικά, τα φυτικά προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα οποία συνήθως δεν περιέχουν τεχνητές ουσίες, όπως γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, θεωρούνται μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση ως προς τις περισσότερες συμβατικές οδοντόκρεμες. 
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων στοματικής υγιεινής φυτικής προέλευσης ήταν αραιή. Με στόχο να αλλάξει αυτό, οι ερευνητές από την Ινδία συνέκριναν την επίδραση τριών διαφορετικών ειδών φυτικής οδοντόκρεμας σε ένζυμα του σάλιου που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Φυτικη Οδοντοκρεμα μειωνει τους δεικτες φλεγμονής

Εκτιμάται ότι το 80% περίπου των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να βασίζονται σε παραδοσιακές φυτικές θεραπείες όταν πρόκειται για τη στοιχειώδη φροντίδα της υγείας τους.

Στο δυτικό κόσμο, επίσης, τα φυτικά προϊόντα θεωρούνται όλο και περισσότερο μία υγιέστερη και ασφαλέστερη  εναλλακτική λύση έναντι των προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες. Ωστόσο, όταν συγκρίνονται οι συμβατικές οδοντόκρεμες με αυτές που είναι φυτικής προέλευσης σχετικά με τα οφέλη τους για τη στοματική υγεία, τα υπάρχοντα στοιχεία των ερευνών επικεντρώνονται κυρίως στις αντιμικροβιακές ιδιότητες της φυτικής οδοντόκρεμας.
Επεκτείνοντας την προσέγγιση αυτή, οι Ινδοί ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στα επίπεδα της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και της οξείας φωσφατάσης (ACP) στο σάλιο με τη χρήση φυτικής οδοντόκρεμας σε διάστημα 4 εβδομάδων.
Το ένζυμο ALP αποτελεί δείκτη φλεγμονής που προωθεί τη φλεγμονώδη διαδικασία, και τελικά, την περιοδοντική νόσο και η ACP είναι παράγοντας που σχετίζεται με το σχηματισμό της πέτρας και ως εκ τούτου, της φλεγμονής, δήλωσε ο Dr Mahesh Khairnar.
Οι οδοντόκρεμες που αξιολογήθηκαν στη μελέτη ήταν η  Dant Kanti (Patanjali), η Complete Care (Himalaya Herbals) και η Vicco Vajradanti (Vicco). Η μελέτη διεξήχθη ανάμεσα σε 45 φοιτητές της οδοντιατρικής, οι οποίοι σχημάτισαν 3 ομάδες των 15 ατόμων (μία για κάθε οδοντόκρεμα).
Σε αυτές τις ομάδες έπειτα δόθηκε εντολή να βουρτσίζουν 2 φορές την ημέρα με την αντίστοιχη οδοντόκρεμα. Δείγματα σάλιου, τα οποία αποτελούνταν από ένα δείγμα σάλιου το πρωί και ένα δείγμα μετά το βούρτσισμα, ελήφθησαν σε εβδομαδιαία βάση την 1η, 7η, 14η, 21η και 28η ημέρα.
Και οι 3 οδοντόκρεμες έδειξαν σημαντικές μειώσεις των επιπέδων APL και ACP μετά το βούρτσισμα σε όλα τα δείγματα. Όταν οι οδοντόκρεμες αξιολογήθηκαν ξεχωριστά, η Dant Kanti και η Vicco Vajradanti βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση αυτών των επιπέδων από την οδοντόκρεμα Complete Care, έγραψαν οι ερευνητές.
Ενώ όλες οι φυτικές οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν έδειξαν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητα των APL και ACP στο σάλιο των συμμετεχόντων, μακροχρόνιες κλινικές μελέτες απαιτούνται ώστε να ποσοτικοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της φυτικής οδοντόκρεμας, τόνισαν οι ερευνητές. Επίσης, πρότειναν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα ήταν καλό να αξιολογήσουν τη συνδυασμένη επίδραση της φυτικής οδοντόκρεμας και του στοματικού διαλύματος φυτικής προέλευσης.
Η μελέτη, με τίτλο “Comparative evaluation of efficacy of three different herbal toothpastes on salivary alkaline phosphatase and salivary acid phosphatase—A randomized controlled trial”, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Journal of Clinical and Diagnostic Research.
Τα πρωταρχικά αποτελέσματα μίας παρόμοιας μελέτης από την ίδια ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα σχετικά με τη δυναμική της φυτικής οδοντόκρεμας στη στοματική υγεία.
Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, ο Khairnar  και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την επίδραση της φυτικής οδοντόκρεμας στις τιμές pH και τα επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο – δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη στοματική υγεία.
Η αυξημένη γλυκόζη στο σάλιο είναι υπεύθυνη για την αύξηση της τερηδόνας, και οι όξινες τιμές στο pH του σάλιου διευκολύνουν το σχηματισμό της. Σύμφωνα με τον Khairnar, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι φυτικές οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο σάλιο, ενώ αυξάνουν και το pH μετατοπίζοντας το στις πιο αλκαλικές τιμές το οποίο θεωρείται ευεργετικό για τη στοματική υγεία.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/asiapacific/31769_herbal_toothpastes_effective_in_reducing_inflammatory_markers_study_finds_.html

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close