“Έξυπνο δόντι” εντοπίζει την περιοδοντίτιδα!

0
559
blank

Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις και τη Σχολή Μηχανικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών αναπτύσσουν την τεχνολογία του “έξυπνου δοντιού (Smart Tooth)”, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των πρώτων σημαδιών ορισμένων ασθενειών, όπως η περιοδοντίτιδα και ο διαβήτης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αναλύοντας το σάλιο ή το υγρό των ούλων.

“Έξυπνο δόντι” εντοπίζει την περιοδοντίτιδα!

Οι βιολογικοί αισθητήρες του σάλιου έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των δυνατοτήτων τους για ευρείες εφαρμογές στην ιατρική“, δήλωσε η Erica Lynn Scheller, DDS, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Βιολογίας Κυττάρων και Φυσιολογίας στη Σχολή Ιατρικής. “Εργαζόμαστε αρχικά ώστε να αναπτύξουμε έναν βιολογικό αισθητήρα που να εντοπίζει συγκεκριμένα πεπτίδια, τα οποία είναι ενεργά στην περιοδοντική νόσο, και που στη συνέχεια θα συνεργάζεται με μια ασύρματη συσκευή ώστε να ανακτά αυτά τα δεδομένα“.

Ο αισθητήρας μοιάζει με ηλεκτρονικό δόντι“, δήλωσε ο Shantanu Chakrabartty, MS, PhD, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων στη Σχολή Μηχανικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών και συνεργάτης στο έργο που χρηματοδοτείται με τετραετή επιχορήγηση 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Το “έξυπνο δόντι” είναι ένας μικροσκοπικός αισθητήρας και ένα ηλεκτρονικό τσιπ που είναι περίπου μερικά χιλιοστά κυβισμένο σε όγκο. Σχεδιασμένο για να εισάγεται στο εσωτερικό της γραμμής των ούλων ή να αποτελεί μέρος μιας οδοντιατρικής συσκευής, διαθέτει στοιχεία βιο-αναγνώρισης που εντοπίζουν τα πεπτίδια που συνδέονται με την ασθένεια, τα οποία είναι φυσικές ή συνθετικές ομάδες αμινοξέων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη ενός νέου, ελάχιστα επεμβατικού συστήματος που μπορεί να ανιχνεύσει και να ελέγξει την ασθένεια των ούλων και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα ωφελήσει τόσο τους εκατομμύρια ασθενείς με περιοδοντική νόσο όσο και τους οδοντιάτρους τους.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.