Written by 4:33 pm Διάφορα

Η Ευρώπη ψηφίζει για την κατάργηση του υδραργύρου στα οδοντιατρικά αμαλγάματα!

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τη χρήση του υδραργύρου, γεγονός το οποίο περαιτέρω γεφυρώνει το φάσμα μεταξύ της υφιστάμενης νομοθεσίας της Eυρωπαικής Ένωσης και της Σύμβασης Minamata των Ηνωμένων Εθνών το 2012 ενάντια στη ρύπανση που προκαλεί ο υδράργυρος. Η νομοθεσία αυτή θα καταργήσει σταδιακά τη χρήση του υδραργύρου στα οδοντιατρικά αμαλγάματα μέχρι το 2030.

Η Ευρωπη ψηφιζει για την καταργηση του υδραργυρου στα οδοντιατρικά αμαλγαματα!

Ο υδράργυρος είναι έντονα τοξικός και μία από τις 10 πιο καταστροφικές φυσικές ουσίες στον πλανήτη. Τα έμβρυα, τα νεογέννητα και τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, αφού στη φάση της ανάπτυξης τους ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία στον υδράργυρο,” δήλωσε ο ευρωπαικός βουλευτής της Γερμανίας, Stefan Eck.

Εκτός από τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του υδραργύρου, η Σύμβαση Minamata συνέστησε μια σειρά παράλληλων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της τερηδόνας καθώς και της έρευνας για νέα οδοντιατρικά υλικά, τα οποία θα βοηθήσουν να μετριαστεί η απουσία του αμαλγάματος στις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

Η Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία επισημαίνει ότι τα οδοντιατρικά αμαλγάματα έχουν συμβάλλει ελάχιστα στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τον υδράργυρο, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί σταθερά ως υλικά οδοντιατρικών αποκαταστάσεων για περισσότερα από 150 χρόνια. Η οργάνωση έχει ασκήσει πίεση ενάντια στην απευθείας απαγόρευση του οδοντιατρικού αμαλγάματος.
Μια απότομη απαγόρευση θα προκαλέσει το χάος,“είπε ο Mick Armstrong, πρόεδρος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας. “Ο οδοντιατρικός κλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει ότι μπορεί να δεσμευτεί σε μια σταδιακή κατάργηση, και με μια λογική πολιτική έχουμε τώρα την ελευθερία να το κάνουμε, με βάση την κλινική μας εμπειρία και δρώντας φυσικά προς το συμφέρον των ασθενών μας.
Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία θεωρεί, επίσης, τα οδοντιατρικά αμαλγάματα ως ασφαλή, προσιτά και ανθεκτικά υλικά, σημειώνοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στις αποκαταστάσεις των δοντιών πάνω από 100 εκατομμυρίων Αμερικανών. Το Δεκέμβριο του 2016, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εξέδωσε μια τελική ρύθμιση με την οποία απαιτείται από τα οδοντιατρεία να χρησιμοποιούν διαχωριστικά αμαλγάματος, ώστε να κρατηθούν τα απόβλητα υδραργύρου μακριά από τις δημόσιες γραμμές νερού. τη ρύθμιση αυτή μαζί με άλλες ανέστειλε ο Λευκός Οίκος στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Πηγή:
 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close