Written by 5:50 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ορθοδοντική

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου στο οποίο συγκεντρώσαμε Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις οδοντικές θήκες, σειρά τώρα έχει η Ορθοδοντική. Άλλος ένας τομέας της οδοντιατρικής, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους ασθενείς, ωστόσο η συμβολή του μπορεί να είναι και καθοριστική για την μακροχρόνια υγεία των δοντιών σας.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ορθοδοντική

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου στο οποίο συγκεντρώσαμε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις οδοντικές θήκες, σειρά τώρα έχει η Ορθοδοντική. Άλλος ένας τομέας της οδοντιατρικής, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους ασθενείς, ωστόσο η συμβολή του μπορεί να είναι και καθοριστική για την μακροχρόνια υγεία των δοντιών σας. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την οδοντιατρική θεραπεία.

Τι είναι η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ένας τρόπος ευθυγράμμισης ή μετατόπισης των δοντιών, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης και τη σωστή λειτουργία τους. Επίσης, βοηθάει στην μακροχρόνια φροντίδα της υγείας των δοντιών, των ούλων και των αρθρώσεων της γνάθου, διότι διαδίδει την πίεση που ασκείται με το δάγκωμα σε όλα τα δόντια σας.

Γιατί την χρειαζόμαστε;

Εκτός από το να βελτιώσει την εμφάνιση των δοντιών σας και να αποτρέψει από το να συμβούν άλλα προβλήματα λόγω της λανθασμένης θέσης τους, ταυτόχρονα διευκολύνει τον καθαρισμό τους.

Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει στο να κατανοήσετε καλύτερα τη σημασία της ορθοδοντικής. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί τα άνω μπροστινά δόντια να προεξέχουν, κάτι το οποίο φαίνεται αντιαισθητικό. Πέρα από αυτό όμως, αυτά τα δόντια είναι πολύ πιθανό να υποστούν βλάβη, και εκεί έρχεται η ορθοδοντική θεραπεία να τα επανατοποθετήσει σωστά. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο συναντώνται οι άνω και κάτω γνάθοι μπορούν να προκαλέσουν την κακή θέση των δοντιών και να οδηγήσουν σε εσφαλμένο δάγκωμα. Όταν τα δόντια δεν συναντώνται σωστά, μπορεί να ασκηθεί πίεση στους μυς της γνάθου, προκαλώντας προβλήματα σε αυτήν και στις αρθρώσεις, που με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα προβλήματα, όπως πονοκεφάλους. Η ορθοδοντική θεραπεία σας βοηθάει να μειώσετε την πίεση και να αποτρέψετε να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Σε ποια ηλικία συνιστάται ορθοδοντική θεραπεία;

Η καλύτερη περίοδος γενικά θεωρείται η παιδική ηλικία, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να προχωρήσουν σε ορθοδοντική θεραπεία και μάλιστα πολλοί ήδη το κάνουν. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ο ορθοδοντικός θα αποφασίσει πόσο γρήγορα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία. Ωστόσο, πολλές φορές στα παιδιά, χρειάζεται να περιμένετε να ολοκληρωθεί η αλλαγή των δοντιών.

Τι περιλαμβάνει;

Είναι πολύ σημαντικό στην αρχή να γίνει μια λεπτομερής εξέταση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ακτινογραφιών και μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας. Στη συνέχεια, θα συζητήσετε μαζί, ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσετε και πιθανώς να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας. Μόλις είστε βέβαιοι ότι θέλετε να προχωρήσετε, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει.

Για να δημιουργηθεί χώρος, θα πρέπει να βγάλουμε κάποια δόντια; 

Στα παιδιά, υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές τα νεογιλά δόντια να μην πέφτουν ή να μην αφήνουν αρκετό χώρο, εμποδίζοντας να βγει το μόνιμο δόντι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αναγκαστική εξαγωγή του νεογιλού δοντιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος και να βγει σωστά το μόνιμο δόντι. Πάντα θα συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια. Μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί χώρος χρησιμοποιώντας άλλες μορφές θεραπείας.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει με πολλά είδη μηχανισμών, ωστόσο οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τα «σιδεράκια». Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτά τα είδη ορθοδοντικών μηχανισμών.

Αφαιρούμενα Σιδεράκια

Σε μια απλή θεραπεία, όπου ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αφαιρούμενα σιδεράκια (μια πλάκα που μπορεί να αφαιρεθεί και να καθαριστεί). Αποτελείται από ευαίσθητα σύρματα και ελατήρια, τα οποία μετακινούν τα δόντια χρησιμοποιώντας ήπια πίεση.

Σταθερά Σιδεράκια

Η πιο διαδεδομένη ορθοδοντική συσκευή. Συχνά, χρειάζεται μια πιο ακριβής και ισχυρή μετατόπιση δοντιών από αυτή που προσφέρουν τα αφαιρούμενα σιδεράκια. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τα σταθερά σιδεράκια. Τα σταθερά σιδεράκια αποτελούνται από μεταλλικά άγκιστρα, τα οποία στερεώνονται σε κάθε δόντι και συνδέονται μεταξύ τους με σύρμα, για να επιτρέπεται η κίνηση των δοντιών. Ένα βασικό πλεονέκτημα των σταθερών ορθοδοντικών αγκίστρων είναι ότι, καθώς δεν μπορείτε να τα βγάλετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν θα διακινδυνεύσετε να ξεχάσετε να τα επαναφέρετε και να καθυστερήσετε την πρόοδό σας.

Νάρθηκες

Οι νάρθηκες είναι ανθεκτικά, διαυγή πλαστικά «μασελάκια» που χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν τα δόντια. Κατασκευάζονται ειδικά διαμορφωμένα σετ ναρθήκων για κάθε ασθενή. Κάθε σετ φοριέται για δύο εβδομάδες, πριν αντικατασταθεί με το επόμενο. Κατασκευάζονται από διαφανές πλαστικό, οπότε είναι ελάχιστα ορατοί. Γι’ αυτό και πολλοί ασθενείς τους προτιμούν.

Οι νάρθηκες συνιστάται να φοριούνται για 22 έως 23 ώρες την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού, ποτού ή στο πλύσιμο των δοντιών. Αυτή η θεραπεία συστήνεται μόνο αν ο ασθενής έχει όλα τα μόνιμα δόντια.

Υλικά κατασκευής

Τα σταθερά σιδεράκια δεν είναι πάντα κατασκευασμένα από μέταλλο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά, όπως πλαστικό και κεραμικά, τα οποία όμως συνήθως προτείνονται στους ενήλικες.

Λαστιχάκια

Μερικές φορές, για να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην κίνηση των δοντιών, οι ορθοδοντικοί χρησιμοποιούν λαστιχάκια, τα οποία τοποθετούν σε συγκεκριμένες θέσεις στα άγκιστρα. Ο ορθοδοντικός σας θα σας πει εάν χρειάζονται τα λαστιχάκια.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και δυόμισι χρόνια.

Τι συμβαίνει όταν πλέον τα δόντια είναι στη σωστή θέση;

Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος των δοντιών σας, η ορθοδοντική συγκράτηση. Αυτή επιτυγχάνεται με τις συσκευές συγκράτησης, που μοιάζουν με τους νάρθηκες και τα μασελάκια, τις οποίες πρέπει να φοράτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας. Οι συσκευές αυτές στην πλειοψηφία τους είναι αφαιρούμενες, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του αρχικού προβλήματος.

Πονάει;

Όλοι οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί θα έχουν περίεργη αίσθηση ή θα προκαλούν δυσφορία στην αρχή. Αν η δυσφορία επιμένει, ο ορθοδοντικός μπορεί να πρέπει να τους επαναπροσαρμόσει. Μετά την προσαρμογή, θα νιώσετε πάλι μια δυσφορία, η οποία όμως είναι παροδική. 

Πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν;

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί συνήθως χρειάζονται προσαρμογή κάθε 4 με 6 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας.

Πόσο επιτυχημένη θα είναι;

Η επιτυχία εξαρτάται τόσο από τις δεξιότητες του ορθοδοντικού, όσο και από την συνέπεια του ασθενούς (και των γονέων, αν ο ασθενής είναι παιδί). Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας και να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας μαζί τους.

Μπορούν οι ορθοδοντικοί να βλάψουν τα δόντια μου;

Τα δόντια σας μπορεί να υποστούν βλάβη εάν δεν τα φροντίζετε σωστά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα σιδεράκια δεν θα προκαλέσουν ζημιά, αλλά ο ανεπαρκής καθαρισμός και η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων τροφών μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα δόντια σας. Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να κολλήσουν στα σιδεράκια και να προκαλέσουν μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας από το συνηθισμένο. Επομένως, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τα δόντια και τα σιδεράκια σας.

Θα έχει μόνιμα αποτελέσματα;

Ακόμα και μετά την θεραπεία, είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν μικρές κινήσεις των δοντιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Επομένως δεν μπορεί να δοθεί μόνιμη εγγύηση. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο τα δόντια να αλλάξουν τόσο, ώστε να χρειαστούν επιπλέον θεραπεία.

Πώς φροντίζουμε τους ορθοδοντικές συσκευές;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό να φροντίζετε προσεκτικά και με συνέπεια τα δόντια σας. Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Καθαρίζετε τα δόντια σας προσεκτικά κάθε μέρα. Δώστε βάση και στον μεσοδόντιο καθαρισμό. Τα σιδεράκια είναι ευαίσθητα και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε προσεκτικά, ώστε να μην σπάσουν. Ο ορθοδοντικός σας θα σας παρέχει οδηγίες για το βούρτσισμα ανάλογα με τη συσκευή που φοράτε. Ίσως να σας προτείνει και συγκεκριμένη οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα, τα οποία ενδείκνεινται για εσάς.
  • Μειώστε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών και περιορίστε τα κολλώδη και σκληρά τρόφιμα, καθώς μπορούν να χαλάσουν τα σιδεράκια σας. 

Πηγή: Dental Health

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/proionta_pou_prepei_na_exete_sto_iatreio_sas/

(Visited 166 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close