Ερευνητές αναλύουν το DNA για να μελετήσουν την τερηδόνα

0
720
Οι μεταβολικές ασθένειες αλλάζουν σημαντικά τα βακτήρια του στόματος

Clemson, S.C., Η.Π.Α.: Αμερικάνοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μία πενταετή μελέτη για να εντοπίσουν πώς τα βακτήρια που συνδέονται με την τερηδόνα των δοντιών αλληλεπιδρούν, καθώς εξελίσσεται η νόσος. Για την έρευνά τους, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση κατάλληλων προβιοτικών  για την αντιμετώπιση της τερηδόνας, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα γονιδιακό διαδοχέα, ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν το DNA από ζωντανούς οργανισμούς και να διεξάγουν μία ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση.

Ερευνητες αναλυουν το DNA για να μελετησουν την τερηδόνα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), το οποίο χρηματοδοτεί τη μελέτη, η τερηδόνα είναι η πιο διαδεδομένη χρόνια νόσος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και μπορεί να προληφθεί. Μαζί με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο Dr. Vincent Richards, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα των βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Clemson διερευνά ποια βακτήρια μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της στοματικής υγείας.

“Ξέρουμε για καιρό ποιοι μικροοργανισμοί σχετίζονται με την τερηδόνα,” είπε ο Richards. “Σε αυτήν τη μελέτη θα κάνουμε γενετική έρευνα ώστε να καθορίσουμε ποια βακτήρια βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας.”

Από τους πολλούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στο στόμα, μερικά βακτήρια είναι ευεργετικά. Ωστόσο, κάποια άλλα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η βακτηριακή σύνθεση του στόματος αλλάζει καθώς εξελίσσεται η τερηδόνα, επιδεινώνοντας την ασθένεια.

“Έχουμε στόχο να χρησιμοποιήσουμε τις αλληλουχίες DNA και RNA, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα καλά και κακά βακτήρια διαφέρουν σε γονιδιακό επίπεδο,” εξήγησε ο Richards.

Η αλληλουχία γονιδιώματος περιλαμβάνει την εξαγωγή DNA από ζωντανούς οργανισμούς και τη διεξαγωγή λεπτομερούς γενετικής ανάλυσης. Τα δεδομένα της αλληλουχίας μεταφέρονται σε ισχυρούς υπολογιστές για να διαβαστούν και να αναλυθούν. Πληροφορίες που παρέχονται από την αλληλουχία μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες σε πολλές περιπτώσεις.

“Με τον καθορισμό πώς αλληλεπιδρούν τα καλά και τα κακά βακτήρια των δοντιών μας, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας.”

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/32564_researchers_analyze_dna_to_study_caries_.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.