Written by 11:21 am Επιστημονικά Νέα

Έρευνα καταρρίπτει τους μύθους για τις άφθες!

Έρευνα καταρρίπτει τους μύθους για τις άφθες

Η επαναλαμβανόμενη αφθώδης στοματίτιδα προκαλεί στους ασθενείς μια αίσθηση καψίματος, και οι θεραπείες συχνά αποτυγχάνουν. Έρευνα από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου Gothenburg στη Σουηδία καταρρίπτει μερικούς μύθους σχετικά με το τι προκαλεί αυτές τις άφθες στο στόμα καθώς και τον επιχείλιο έρπη και μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία.

Ερευνα καταρριπτει τους μυθους για τις άφθες!

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις αιτίες των αφθών, και η θεραπεία αυτής της κατηγορίας των ασθενών είναι εξαιρετικά παραμελημένη, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα,” δήλωσε η Maria Bankvall, οδοντίατρος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο.
Οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια γενικά δυσάρεστη αίσθηση, δυσκολία στο φαγητό και την ομιλία καθώς και να μην είναι σε θέση να πάνε στο σχολείο ή την εργασία τους για αρκετές μέρες λόγω των πληγών αυτών,” συμπλήρωσε η Bankvall.
Η επαναλαμβανόμενη αφθώδης στοματίτιδα θεωρείται μια από τις πιο κοινές στοματικές νόσους σήμερα. Συνήθως οι άφθες εμφανίζονται στο εσωτερικό των μάγουλων και των χειλιών, στα πλάγια της γλώσσας και στο λαιμό. Δεν υπάρχει θεραπεία και τα φάρμακα που κυκλοφορούν προσφέρουν μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Για πολύν καιρό, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε έναν ιό, όμοια με τον επιχείλιο έρπη, και πολλοί γιατροί και οδοντίατροι θεραπεύαν την αφθώδη στοματίτιδα και τον έρπη με τον ίδιο τρόπο, και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν κλινικά αυτές οι δύο περιπτώσεις,” εξήγησε η Bankvall.
Στον ασθενή συχνά δίνεται αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή η οποία είναι κατάλληλη για τη θεραπεία του έρπητα αλλά δεν απαλλάσσει τον ασθενή από την αφθώδη στοματίτιδα. Η επαναλαμβανόμενη αφθώδης στοματίτιδα δεν θα πρέπει μάλλον να θεωρείται ως μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά ως ένα γενικό σύμπτωμα του στόματος λόγω της ανισορροπίας, όπως στην περίπτωση του πυρετού ή του πονοκεφάλου,” είπε η Bankvall.

Η έρευνα της Bankvall δείχνει ότι υπάρχουν σύνθετοι και πολλαπλοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν στην ανάπτυξη της επαναλαμβανόμενης αφθώδους στοματίτιδας, όπως η κληρονομικότητα, η βακτηριακή χλωρίδα του στόματος, το ανοσοποιητικό σύστημα και το περιβάλλον.

Η έρευνα παρουσιάζει ένα θεωρητικό πλαίσιο για την αιτιότητα με βάση την ήδη υπάρχουσα έρευνα και τις μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς. Για παράδειγμα, έχει ταυτοποιηθεί ένας αριθμός γονιδίων που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Επίσης, η βακτηριακή χλωρίδα στον υγιή στοματικό βλεννογόνο φαίνεται να διαφέρει σε άτομα που πάσχουν από επαναλαμβανόμενη αφθώδη στοματίτιδα συγκριτικά με αυτά που είναι υγιή. Μια συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών μπορεί να υποφέρει από τροφικές αλλεργίες, παρόλο που λίγα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς ανοχής του στόματος. Και ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στο στόμα έχει μελετηθεί μόνο μέσω πειραμάτων σε ποντίκια.
Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για αυτές τις δύο καταστάσεις του στόματος, δηλαδή την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά στις πληροφορίες που έχουμε,” είπε η Bankvall. “Ας ελπίσουμε ότι τα συμπεράσματά μας θα συμβάλλουν στην αύξηση της γνώσης σχετικά με τις πιο συχνές βλάβες που επηρεάζουν το στόμα.”
Η έρευνα έχει τίτλο “Recurrent Aphthous Stomatitis—A Study, with Emphasis on Host Genetics, Oral Microbiota Composition, and Immunoregulatory Networks”.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1867-research-dispels-myths-about-cold-sores
 
 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close