Written by 3:29 pm Επιστημονικά Νέα

Έρευνα IDR: Είναι η ουλίτιδα πιθανή στις εγκύους;

Στοματική Υγεία & Εγκυμοσύνη: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μαμάδες!

Είναι η ουλίτιδα πιθανή στις εγκύους; Άρθρο από τον Tony Edwards.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες είναι πιθανό να έχουν από μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα και μπορεί να χρειαστούν τακτική φροντίδα προκειμένου να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία και να βοηθήσουν να αποφευχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η ουλίτιδα είναι σχετικά σταθερή στα τέλη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 23 Ιουνίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης για την Οδοντιατρική Έρευνα (IADR) στην πόλη Σεούλ της Νότιας Κορέας, από τον Michael Reddy, DMD, πρύτανη της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ (UAB).
“Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που βασίζονται σε επιδημιολογικές, μικροβιακές, και μελέτες παρέμβασης που υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης,” δήλωσε ο  Dr. Reddy. “Η ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πιο κοινή μορφή της περιοδοντικής νόσου σε έγκυες γυναίκες και ακόμα τα δεδομένα είναι περιορισμένα σε ότι αφορά δημογραφικές, κοινωνικές και επιδράσεις που σχετίζονται με την ηλικία κύησης.”

Ουλίτιδα

Πηγές εκτιμούν ότι λιγότερο από το 40% μέχρι σχεδόν 80% των εγκύων έχουν ουλίτιδα. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, αυτή η πολύκεντρη έρευνα προσπάθησε να επικεντρωθεί στην ανάγκη για καλύτερη στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν την επίδραση, αν υπάρχει, της ηλικίας κύησης, του χώρου μελέτης και των δημογραφικών παραγόντων πάνω στην ουλίτιδα κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Εργαζόμενοι με εκπαιδευμένους εξεταστές, εντόπισαν περισσότερες από 600 εγκύους (μεταξύ 8 και 24 εβδομάδων) με τουλάχιστον 30 περιοχές ουλίτιδας. Οι εξεταστές μέτρησαν επίσης τα σκορ της ουλίτιδας σε όλο το στόμα σε έως και 168 περιοχές χρησιμοποιώντας έναν κλινικό δείκτη τεσσάρων σημείων, το Loe Silness GI.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιοχή μελέτης και η ηλικία της μητέρας ήταν σημαντικοί παράγοντες στην αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων, αλλά ότι η ηλικία κύησης και η εθνικότητα δεν ήταν. Βρήκαν, επίσης, ότι οι νεότερες γυναίκες, σε γενικές γραμμές, είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στα ούλα.

Ο Dr. Reddy δήλωσε ότι αυτή η μελέτη ανέτρεψε μερικές από τις “συμβατικές σοφίες” για την φλεγμονή των ούλων, καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.
“Η συμβατική σοφία δείχνει ότι η φλεγμονή των ούλων αυξάνεται προοδευτικά σε όλην την εγκυμοσύνη και επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα μετά τον τοκετό,” είπε. “Σε αυτήν τη μελέτη βρήκαμε ότι το επίπεδο της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν το ίδιο για τις γυναίκες στις 8 βδομάδες κύησης και αυτές στις 24 βδομάδες χωρίς σημαντική διαφορά στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο.”

Θεματα που αφορουν την ηλικια

Το ποιοι ασθενείς παρουσίασαν φλεγμονή στα ούλα ήταν ακόμη μία έκπληξη.
“Η φλεγμονή των ούλων ήταν πιο σημαντική στις νέες γυναίκες, ενώ οι περισσότερες περιοδοντικές ασθένειες τείνουν να κλιμακώνονται σε σοβαρότητα με βάση την ηλικία,” είπε ο Dr. Reddy. “Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια έλλειψη έκθεσης σε ορισμένα μικρόβια για τις νεότερες μέλλουσες μητέρες.” Είπε ότι όλοι οι οδοντίατροι θα πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά ζητήματα που προκαλούνται από την ουλίτιδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.”

“Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη μπορεί να μην είναι ένα αβλαβές εύρημα στο στόμα, και η παρέμβαση μπορεί να είναι σημαντική για τη στοματική υγεία του ασθενούς και για την ευημερία του εμβρύου,” είπε Dr. Reddy.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, είπε ότι περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη ώστε να αποσαφηνιστεί ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
“Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να θεωρούνται ως μία ομοιογενής ομάδα,” είπε. “Η περαιτέρω μελέτη των δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, μικροβιακών και γενετικών παραγόντων θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσθέσουμε ακρίβεια και να χρησιμοποιήσουμε μία εξατομικευμένη προσέγγιση στην οδοντιατρική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.”
Είπε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη Σεούλ είναι μέρος μίας συνεχιζόμενης, ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της εισαγωγής της προηγμένης καθημερινής στοματικής υγιεινής πάνω στα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ουλίτιδα και τη μητρότητα κατά τα τέλη του πρώτου μέχρι τα μέσα του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=319981

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close