Εμβόλιο κατά της τερηδόνας: 40 χρόνια έρευνας αλλά καμία παραγωγή ακόμα

0
1242
Εμβόλιο

Η τερηδόνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χρόνιες ασθένειες του ανθρώπου. Το μικρόβιο (Streptococcus mutans) που προκαλεί τερηδόνα, στην ουσία αποδομεί τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα παράγοντας οξέα. Τα πρώτα σημάδια της τερηδόνας είναι οι αυλακώσεις στην επιφάνεια των δοντιών, σημείο που στην πορεία σκουραίνει αν δεν θεραπευτεί.

Επιστήμονες κάνουν έρευνες και μελέτες γύρω από την δημιουργία εμβολίου κατά της τερηδόνας από το 1972. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού παράγουν αντισώματα που έχουν την ικανότητα να συνδέονται με μια πρωτεΐνη του Streptococcus mutans, κάτι που που αδρανοποιεί το βακτήριο και έτσι αδυνατεί να προσκολληθεί στα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα.

Οι κλινικές δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί έως και την φάση ΙΙ σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, το 2002. Το όλο εγχείρημα φαίνεται να είναι σε μια παύση, καθώς το επόμενο στάδιο ήταν να δοκιμαστεί σε εθελοντές και αργότερα να παραχθεί. Κάτι που δεν έχει συμβεί έως και το 2014.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ Τζούλιαν Μα, έχει τονίσει: “Είναι απλώς μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τις φυτείες καπνού με φυτά που θα ωφελήσουν τη δημόσια υγεία”.

Ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου είναι με τοπική εφαρμογή στη στοματική κοιλότητα. Ο Δρ Τζούλιαν Μα δήλωσε στο Reuters: “Το ενσταλάζουμε στα δόντια, αλλά θα μπορούσε να αναμειχθεί και στην οδοντόπαστα, έτσι ώστε να εφαρμόζεται πιο εύκολα”.

Διαβάστε τι ειπώθηκε σε Panel on Caries Vaccine το 2003, sponsored by: The National Institute of Dental and Craniofacial Research.

Δείτε επίσης μια σειρά slides που δημοσιεύτηκε το 2014 που μιλά για τα στάδια που χρειάζονται για να γίνει ένα εμβόλιο κατά της τερηδόνας, πώς λειτουργεί αυτό το εμβόλιο καθώς και αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγές κειμένου: 1 , 2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.