Έγκαιρη ανίχνευση τερηδόνας σε παιδιά υψηλού κινδύνου;

0
492
Έγκαιρη ανίχνευση τερηδόνας σε παιδιά υψηλού κινδύνου;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Umeå της Σουηδίας έχουν κάνει μια νέα ανακάλυψη που συνδέει τους άκρως μολυσματικούς τύπους του βακτηριδίου Streptococcus mutans και τη λειτουργία τους σε παιδιά με υπερβολική τερηδόνα και αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο τρόπο ταυτοποίησης των ασθενών υψηλού κινδύνου και συνεπώς σε βελτίωση της θεραπείας.

Εγκαιρη ανιχνευση τερηδονας σε παιδια υψηλού κινδύνου;

Για τις ανάγκες της πενταετούς μελέτης αναλύθηκε το σάλιο 390 παιδιών ηλικίας 12 ετών και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την οδοντιατρική τους υγεία. Μετά από την ανάλυση των δειγμάτων σάλιου και των απομονωμένων βακτηριακών στελεχών, τα παιδιά χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες κινδύνου με βάση τον γενετικό τύπο των βακτηρίων τερηδόνας που παρουσίαζαν. Κατά την πενταετή παρακολούθηση, οι ερευνητές μπορούσαν να δουν πώς αναπτύχθηκε η τερηδόνα στις διάφορες ομάδες κινδύνου.

Μέσω βιοχημικών μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των πρωτεϊνών SpaP B και Cnm και της προσκόλλησής τους στο σάλιο και στην DMBT1, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο. Έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη ικανότητα προσκόλλησης οδήγησε σε αυξημένη ανάπτυξη τερηδόνας κατά την πενταετή περίοδο της μελέτης.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά υψηλού κινδύνου έχουν περισσότερο μολυσματικούς τύπους του βακτηριδίου S. mutans, των οποίων η προσκολλητική λειτουργία, τους καθιστά πιο επιθετικούς και καλύτερους στην επιβίωση.

Η τερηδόνα οφείλεται στον τρόπο ζωής και συχνά προκαλείται από τις διατροφικές συνήθειες και την κακή στοματική υγιεινή που οδηγούν σε όξινο pH στο στόμα. Το επίπεδο του pH έχει επιζήμια επίδραση στο σμάλτο και προωθεί περαιτέρω την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν οξέα όπως το Streptococcus mutans “, δήλωσε ο καθηγητής Nicklas Strömberg, επικεφαλής του τμήματος τερηδόνας στο πανεπιστήμιο και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η νέα γνώση σχετικά με τους συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων καθώς και του τρόπου με τον οποίο αρχίζουν την ανάπτυξη της τερηδόνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της εξατομικευμένης οδοντιατρικής περίθαλψης. Η παρουσία των βακτηρίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών υψηλού κινδύνου. Επίσης, η προσκολλητική λειτουργία των βακτηρίων θα μπορούσε να αποτελεί νέο στόχο για θεραπεία “, δήλωσε ο Strömberg.

Η μελέτη έχει τίτλο “Streptococcus mutans adhesin biotypes that match and predict individual caries development“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EBioMedicine στις 21 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.