Έχει σχέση ο βρουξισμός στους εφήβους με το bullying στο σχολείο;

0
636
Έχει σχέση ο βρουξισμός στους εφήβους με το bullying στο σχολείο;

Τα σημερινά δημόσια σχολεία υποχρεούνται από το νόμο να εφαρμόζουν πολιτικές κατά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς (bullying), ενώ οι καθηγητές εκπαιδεύονται ώστε να παρατηρούν τα σημάδια της παρενόχλησης και του εκφοβισμού, ώστε να μπορούν να επέμβουν όταν είναι απαραίτητο.

Οι οδοντίατροι μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς το 65% των εφήβων που εκφοβίζονται υποφέρουν επίσης από βρουξισμό στον ύπνο τους, σε σύγκριση με το 17% των εφήβων που δεν είναι θύματα bullying, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία.

Εχει σχεση ο βρουξισμος στους εφηβους με το bullying στο σχολειο;

Η μελέτη συμπεριέλαβε μαθητές από την Itabira της Βραζιλίας, ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών. Από αυτούς οι 103 έφηβοι υπέφεραν από βρουξισμό στον ύπνο τους, όπως ανέφεραν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, και οι 206 ήταν υγιείς.

Όλοι οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την εμπειρία τους σε επεισόδια bullying στο σχολείο και την αξιολόγηση της οικονομικής τους τάξης. Συνολικά, οι 134 ανέφεραν ότι ήταν θύματα, θύτες ή και τα δύο, με το 90,3% αυτών να είναι αγόρια.

Τα παιδιά και οι ενήλικες τείνουν να τρίζουν τα δόντια τους όταν υποφέρουν από άγχος και ο εκφοβισμός είναι σημαντικός παράγοντας εδώ,” δήλωσε ο Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας. “Ένας αμβλύς, σταθερός πονοκέφαλος ή πονόλαιμος όταν ξυπνάς είναι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι του νευρικού συστήματος και παροτρύνω τους γονείς, τους επαγγελματίες και τα σχολεία να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στα παιδιά που παραπονιούνται γι ‘αυτό τακτικά, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν περιπτώσεις εκφοβισμού και να τις αντιμετωπίζουν. ”

Το Ίδρυμα για τη Στοματική Υγεία εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό ως προς τα σημάδια, τα συμπτώματα και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον βρουξισμό, ώστε οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι μπορεί να υποφέρουν από αυτό να μπορούν να το εξετάσουν.

Η Αμερικανική Ένωση Ύπνου αναφέρει ότι το 10% όλων των ανθρώπων και το 15% των παιδιών υποφέρουν από βρουξισμό. Οι ασθενείς συνήθως δεν το γνωρίζουν έως ότου ο οδοντίατρος αναγνωρίσει τη ζημιά που έχει προκληθεί.

Ο εκφοβισμός οποιασδήποτε μορφής είναι απολύτως αποτρόπαιος και μπορεί να έχει τόσο σωματική όσο και ψυχολογική επίδραση και, όταν βιώνεται στην παιδική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε τραύμα που μπορεί να διαρκέσει και στην ενήλικη ζωή,” δήλωσε ο Carter. “Ο τριγμός των δοντιών μπορεί να μην ακούγεται σαν προτεραιότητα στην ευρύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας σημαντικό δείκτης για την κατάσταση στον νου ενός παιδιού και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για να εντοπίσουμε τον εκφοβισμό σε ένα προγενέστερο στάδιο“.

Η μελέτη έχει τίτλο “Is There an Association Between Verbal School Bullying and Possible Sleep Bruxism in Adolescents?”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Oral Rehabilitation.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2179-adolescents-with-bruxism-may-be-victims-of-bullying

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.