Διαχείριση οδοντιατρικών μολυσματικών απορριμμάτων

2
2578
Ιατρικά μολυσματικά απορρίμματα

Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΑΥΜ)

Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ)
Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ)
α. Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ)
β. Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ)
γ. Άλλα επικίδυνα Απόβλητα (ΑΕΑ)
Ειδικά «ρεύματα» Αποβλήτων
Οι Οδοντιατρικές Επαγγελματικές Εγκαταστάσεις ,λόγω της χρησιμοποίησης του αμαλγάματος για εμφράξεις οπισθίων δοντιών ή λόγω της αντικατάστασής του για τοποθέτηση πολυμερών ή κεραμικών αποκαταστάσεων ή ακόμα λόγω της παρουσίας εξαχθέντων δοντιών που φέρουν αποκαταστάσεις αμαλγάματος ,μπορεί να παράγουν και Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ) τα οποία οι εταιρείες αποκομιδής θα ζητήσουν να διαχειρισθούν με ειδικό τρόπο και πιθανά με ειδικό τιμολόγιο.

Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες που ενεργοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων , με σκοπό να επιτύχουν κατά το δυνατόν χαμηλότερη κοστολόγηση του έργου και πληρέστερη και ασφαλέστερη λειτουργία της όλης διαδικασίας.

Οι Σύλλογοι ή οι ιδιώτες συνάδελφοι είναι σκόπιμο να διερευνούν κατά πόσον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ ) των περιοχών τους, διαθέτουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν και να διαχειρίζονται τα μολυσματικά απορρίμματα με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ και ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΕΣ διαδικασίες.

Η ενέργεια αυτή δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα μέλη των Συλλόγων τα οποία διατηρούν το δικαίωμα να συνάψουν ιδιωτική σύμβαση με Εταιρεία της αρεσκείας και της επιλογής τους εκτιμώντας τις συνθήκες λειτουργίας και την παραγωγικότητα του ιατρείου τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με οποιαδήποτε εταιρεία είναι να κατέχει σχετική άδεια καθώς επίσης η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ανανέωσή της για την αποκομιδή, συλλογή, περισυλλογή, διαχείριση, αποστείρωση, αποτέφρωση ή εξαγωγή σε χώρα του εξωτερικού των παραλαμβανομένων απορριμμάτων.

Η κατοχή ISO 9001 αποτελεί στοιχείο θετικό κατά την αξιολόγηση των προτάσεων.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με οποιαδήποτε εταιρεία είναι αυτή να διαθέτει όλο το φάσμα των απαραιτήτων αναλωσίμων (κυτία αιχμηρών, σακούλες, χαρτοκιβώτια, ειδικά κυτία συλλογής) κατάλληλα πιστοποιημένων και σε προσιτές τιμές.

Συστήνεται επίσης στους συναδέλφους να ΑΠΑΙΤΟΥΝ και να παραλαμβάνουν δελτίο παραλαβής των απορριμμάτων και σε εύλογο χρόνο βεβαίωση της αναδόχου εταιρείας όπου θα εμφαίνεται η πορεία και η τύχη των απορριμμάτων ( καύση, αποθήκευση, εξαγωγή, ανακύκλωση).

Συστήνεται στους Συλλόγους να οργανώσουν μαθήματα ενημέρωσης των μελών τους επί των βασικών αρχών διαχείρισης των απορριμμάτων και να εκδώσουν σχετικά έντυπα.

Συνιστάται στους συναδέλφους να διευκρινίζουν και να οριστικοποιούν το συνολικό κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς επίσης, και τις προϋποθέσεις για την οργανωμένη διαχείριση του όλου θέματος.

Συστήνεται επίσης στους συναδέλφους κατά την έρευνα αγοράς για τη σύναψη συμβάσεων αποκομιδής των απορριμμάτων να εξετάζουν τη δυνατότητα προσαρμογής της σύμβασης ανάλογα με τη λειτουργικότητα και την παραγωγικότητα του Ιατρείου (πχ. για περισσότερες ή λιγότερες διελεύσεις του αναδόχου, ανάλογα με τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων)

Δείτε εδώ το φυλλάδιο της ΟΣΑ

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο.

Πηγή κειμένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.