Χρειάζονται αντιβιοτικά οι ασθενείς εμφυτευμάτων;

0
718
Χρειάζονται αντιβιοτικά οι ασθενείς εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην προσθετική οδοντιατρική. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Εμφυτευματικής Οδοντιατρικής αναφέρει ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδοντικά εμφυτεύματα και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 500.000 ετησίως. Επίσης, αυτά τα εμφυτεύματα έχουν ποσοστό επιτυχίας 98%. Και επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι χειρουργικές στη φύση τους, η λοίμωξη αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί πολλούς οδοντιάτρους να συμπεριλάβουν τα αντιβιοτικά ως μέρος της θεραπείας.

Χρειαζονται αντιβιοτικά οι ασθενεις εμφυτευματων;

Αλλά η αντιμικροβιακή αντοχή είναι επίσης ένας πιθανός κίνδυνος. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σε γενικες γραμμες, ποιοι ειναι οι κινδυνοι καταχρησης των αντιβιοτικων;

Ο κίνδυνος υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών οδηγεί σε υποβάθμιση της υγείας. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα συνοψίζει ότι η υπερβολική χρήση έχει οδηγήσει στην εποχή της αντιμικροβιακής αντοχής. Περισσότερο από το 70% των οδοντιάτρων σε παγκόσμια κλίμακα είναι πιθανό να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Ποιοι είναι οι βασικοι κινδυνοι μολυνσης στην εμφυτευματικη χειρουργικη;

Οι οδοντίατροι ασχολούνται κυρίως με την πιθανή διείσδυση μικροβίων από το στόμα στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της περιοχής που χειρουργείται, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε βακτηριαιμία. Αυτή η περίπτωση απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο στο τμήμα εντατικής θεραπείας.

Υπαρχουν εναλλακτικες λυσεις εναντι των αντιβιοτικων για την αντιμετωπιση αυτων των κινδυνων;

Το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων είναι η τήρηση των αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών για τον έλεγχο των λοιμώξεων, όπως αυτές καθορίζονται σε κάθε χώρα. Η εμπειρία του κλινικού ιατρού μπορεί να επηρεάσει έντονα το αποτέλεσμα της θεραπείας με εμφυτεύματα και η χρήση αντιβιοτικών φαίνεται να αποτελεί μια μορφή καθησυχασμού για πολλούς κλινικούς ιατρούς. Ωστόσο, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να αποφευχθούν με την αποτελεσματική επικοινωνία με τους ασθενείς σχετικά με την καλή στοματική υγιεινή ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση των εμφυτευμάτων.

Πως οδοντιατροι διακρινουν μεταξυ των ασθενών πριν αποφασίσουν για ποιους απο αυτους ειναι απαραιτητα τα αντιβιοτικα;

Οι οδοντίατροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του εάν οι ασθενείς είναι ευαίσθητοι στους κινδύνους πριν από τη θεραπεία. Εκτός από εκτεταμένες στοματικές εξετάσεις, ένα ολοκληρωμένο ιατρικό  ιστορικό είναι αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία των επεμβατικών διαδικασιών όπως η τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Οι ασθενείς που θεωρούνται “επιρρεπείς” έχουν κατά κύριο λόγο προβλήματα υγείας συστημικού χαρακτήρα. Οι καπνιστές, οι διαβητικοί και οι ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση λοίμωξης ως αποτέλεσμα καθυστερημένης επούλωσης.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/2061-antibiotics-deemed-unnecessary-for-healthy-dental-implant-patients

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.