Χημικά σε μπουκάλια και συσκευασίες βλάπτουν τα δόντια των παιδιών

0
1245
Δόντια παιδιών - www.dentalalert.gr
Δόντια παιδιών

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται συνήθως σε πλαστικά και μυκητοκτόνα μπορεί να εξασθενίσουν τα δόντια των παιδιών διαταράσσοντας τις ορμόνες που αποτελούν το ερέθισμα για την ανάπτυξη του οδοντικού σμάλτου, υποστηρίζει μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας.

Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα είναι εκείνες που παρεμβαίνουν στις λειτουργίες των ορμονών των θηλαστικών, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη και βρέθηκε σε καθημερινά αντικείμενα όπως μπουκάλια ποτών και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Η Vinclozolin, ένα γεωργικό μυκητοκτόνο είναι ακόμη μία χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε αμπελώνες, δενδρόκηπους, και γήπεδα του γκολφ.

Η υπενασβεστίωση γομφίων-τομέων (ΥΓΤ) είναι μία πάθηση που επηρεάζει μέχρι και το 18% των παιδιών ηλικίας 6 έως 9 ετών, των οποίων οι μόνιμοι πρώτοι γομφίοι και τομείς που ανατέλλουν έχουν ευαίσθητες κηλίδες που γίνονται επώδυνες και είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη κοιλοτήτων τερηδόνας. Αυτές οι κηλίδες βρίσκονται στην οδοντική αδαμαντίνη, την σκληρή εξωτερική κάλυψη των δοντιών που τα προστατεύει από φυσική και χημική φθορά.

Σε αντίθεση με τα οστά, η αδαμαντίνη δεν αναγεννάται κι έτσι οποιαδήποτε φθορά είναι μη αναστρέψιμη. Προηγούμενες μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι η ΥΓΤ μπορεί να προκύψει από την έκθεση στη δισφαινόλη Α (BPA), αφού βρέθηκε παρόμοια ζημιά στο σμάλτο των αρουραίων που έλαβαν μία ημερήσια δόση BPA ισοδύναμη με αντίστοιχη για τους ανθρώπους, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης παραμένει ασαφής.

Σε αυτήν τη μελέτη, ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (French National Institute of Health and Medical Research (INSERM)) έδωσαν στους αρουραίους ημερήσιες δόσεις από μόνο BPA ή BPA σε συνδυασμό με Vinclozolin, οι οποίες ισοδυναμούσαν με το μέσο όρο της δόσης που ένας άνθρωπος λαμβάνει κάθε μέρα, από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι και τη στιγμή που έγιναν 30 ημερών.

Στη συνέχεια, συνέλεξαν κύτταρα από την επιφάνεια των δοντιών των αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η BPA και η Vinclozolin άλλαξαν την έκφραση δύο γονιδίων που ελέγχουν την ασβεστοποίηση της αδαμαντίνης στα δόντια.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματός τους, η ομάδα καλλιέργησε και μελέτησε τα κύτταρα των αρουραίων που λαμβάνουν μέρος στο σχηματισμό της αδαμαντίνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών. Βρήκαν ότι η παρουσία των ορμονών του φύλου (και κυρίως των ορμονών του αρσενικού φύλου), όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, ώθησε περισσότερο την έκφραση των γονιδίων που σχηματίζουν την αδαμαντίνη.

Καθώς η BPA και η Vinclozolin είναι γνωστό ότι μπλοκάρουν την επίδραση των ορμονών του αρσενικού φύλου, τα ευρήματα αποκαλύπτουν έναν ενδεχόμενο μηχανισμό με τον οποίο οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα αποδυναμώνουν τα δόντια.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Katia Jedeon δήλωσε ότι, “Η δημιουργία του σμάλτου ξεκινά κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης και ολοκληρώνεται στην ηλικία των πέντε ετών. Γι’αυτόν το λόγο η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε αυτό το στάδιο της ζωής, ως προληπτικό μέτρο, θα ήταν ένας τρόπος για τη μείωση του κινδύνου αποδυνάμωσης του σμάλτου.

Πηγή: http://www.dentalproductsreport.com/dental/article/chemicals-water-bottles-food-containers-may-permanently-damage-childrens-teeth

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.