Ασθενείς με σοβαρη περιοδοντίτιδα δε συμμορφώνονται με τη θεραπεία

0
978
Ασθενείς με σοβαρη περιοδοντίτιδα δε συμμορφώνονται με τη θεραπεία

Στοκχόλμη, Σουηδία: Η σοβαρή περιοδοντίτιδα που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιοδοντίου καθώς και του υποστηρικτικού φατνιακού οστού επιτάσσει τη συμμόρφωση με τη θεραπεία προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, μία έρευνα στη Σουηδία διαπίστωσε ότι σημαντικά περισσότεροι ασθενείς με επιθετική περιοδοντίτιδα διέκοψαν την εξειδικευμένη θεραπεία τους σε σχέση με τους ασθενείς με μέτρια περιοδοντική νόσο.

Ασθενεις με σοβαρη περιοδοντίτιδα δε συμμορφωνονται με τη θεραπεια

Με στόχο να διερευνήσουν τις διαφορές όσον αφορά στη συμμόρφωση των περιοδοντικών ασθενών με τη θεραπεία, οι ερευνητές από το Eastman Institute στη Στοκχόλμη, βρήκαν ότι οι μισοί από τους ασθενείς (48%) με επιθετική περιοδοντίτιδα διέκοψαν τη θεραπεία τους. Στην ομάδα των ασθενών με τη χρόνια περιοδοντίτιδα, μόνο το 34% διέκοψε τη θεραπεία.

Επιπλέον, οι ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία τους είχαν σημαντικά βαθύτερους περιοδοντικούς θύλακες κατά την έναρξη, καθώς και σημαντικά περισσότερες περιοχές με αιμορραγία σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν πιστά τη θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το φαινόμενο της μη συμμόρφωσης σχετίστηκε περαιτέρω και με το κάπνισμα. Στη μελέτη, το 42% των ασθενών με επιθετική περιοδοντίτιδα που διέκοψαν τη θεραπεία ήταν καπνιστές, σε σύγκριση με το 31% των ασθενών που συνέχισαν κανονικά τη θεραπεία.

Τα συμπερασματα της ερευνας

Στους ασθενείς με επιθετική περιοδοντική νόσο, η συμμόρφωση και το κίνητρο για να ακολουθήσουν το πλάνο θεραπείας είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της νόσου. Ως εκ τούτου, το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης της θεραπείας στους ασθενείς με επιθετική περιοδοντική νόσο – ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους ή τους παράγοντες κινδύνου – μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό ζήτημα υγείας, γράφουν οι ερευνητές.

Η επιθετική περιοδοντίτιδα εμφανίζεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Σε σύγκριση με τη χρόνια περιοδοντίτιδα, αυτό ο τύπος της νόσου οδηγεί σε ταχύτερη απώλεια του περιοδοντικού ιστού και των οστών.

Η έρευνα με τίτλο, “Treatment compliance in patients with aggressive periodontitis—a retrospective case-control study,” ακολούθησε 234 ασθενείς με επιθετική περιοδοντική νόσο σε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 29 Νοεμβρίου στο διαδικτυακό περιοδικό Acta Odontologica Scandinavica.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/nordic/32343_patients_with_aggressive_periodontitis_comply_poorly_with_treatment_study_finds.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.