Written by 3:01 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Αποστείρωση και απολύμανση στο οδοντιατρείο. Ποιες οι διαφορές και τι αφορούν

Αποστείρωση

Αποστείρωση και απολύμανση, δύο έννοιες παρεμφερείς μεν, με διαφορές δε. Η καθαριότητα και η αποφυγή μετάδοσης μικροβίων και ιών, σε ένα οδοντιατρείο, είναι μείζονος σημασίας. Για να δούμε όμως, τι σημαίνει η κάθε έννοια και ποιες είναι οι διαφορές τους.
Η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την εξόντωση όλων των μικροβίων και των σπόρων αυτών που βρίσκονται στις επιφάνειες των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική, με χημικά ή φυσικά μέσα.
Είναι το μοναδικό “όπλο” καταπολέμησης που έχουμε απέναντι στην διάδοση των διαφόρων, σοβαρών και μη, ασθενειών που προκαλούν τα μικρόβια όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Β και το AIDS. Στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται δύο συσκευές για την αποστείρωση, ο κλίβανος και το αυτόκαυστο.
Ο κλίβανος είναι ένας φούρνος όπου τα εργαλεία παραμένουν εντός του σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάποια ώρα προκειμένου να επιτευχθεί η αποστείρωση τους. Το αυτόκαυστο λειτουργεί σαν μια χύτρα ταχύτητας όπου τα μικρόβια φονεύονται με τον συνδυασμό υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, αλλά οι μέγιστες θερμοκρασίες του είναι μικρότερες από αυτές στον κλίβανο γι’ αυτό και μπορούμε να αποστειρώσουμε και πιο ευαίσθητα υλικά όπως πανιά, χειρολαβές κ.α.
Η απολύμανση από την άλλη αφορά την εξόντωση με χημικά μέσα τον διάφορων μικροοργανισμών, αλλά δεν εξοντώνονται οι σπόροι των μικροβίων. Κάνοντας αυτή και την βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.
Παρόλα αυτά η απολύμανση συμπληρώνει την αποστείρωση, καθώς η αποστείρωση αφορά περισσότερο τα εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή, ενώ η απολύμανση αφορά τις επιφάνειες του οδοντιατρείου όπως η οδοντιατρική έδρα οι πάγκοι κ.α.
Οι δύο αυτές διαδικασίες πρέπει να γίνονται μετά από κάθε επίσκεψη ασθενή, ενώ η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι απαραίτητη. Ακόμα και η συγκομιδή μολυσματικών απορριμάτων μετά την απομάκρυνση του ασθενή γίνεται με τρόπο προστατευτικό, όπως θα δείτε εδώ.
Και οι δύο διαδικασίες γίνονται σε συσκευές και εργαλεία και όχι σε ζωντανούς οργανισμούς.
Τι είναι οι σπόροι μικροβίων;
Είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς, τα οποία σχηματίζονται από μικρόβια (βακτήρια, μύκητες κλπ) προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, έλλειψη νερού κλπ).Παραμένουν βιώσιμα ακόμα και για δεκαετίες. Όταν επανέλθουν ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος “βλαστάνουν” δίνοντας το καθένα ένα μικρόβιο.
Διαβάστε επίσης εδώ, οδηγίες Υγείας και Ασφάλειας στο οδοντιατρείο
Πηγή

(Visited 194 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close