Written by 7:04 pm Εκπαίδευση, Επιστημονικά Νέα

Από τις Aκτίνες Χ στο Laser

πανοραμική ακτινογραφία

Οι επιστήμονες άκουγαν έκπληκτοι τον Γερμανό φυσικό Γουλιέλμο Ρέντγκεν να εξηγεί τη μεγάλη του ανακάλυψη: «Υπάρχουν ακτίνες, που διαπερνούν τα αδιαφανή σώματα, που μπορούν να βομβαρδίζουν κάποιο αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα άλλο». Παράγονται κατά το βομβαρδισμό μιας μεταλλικής επιφάνειας με ηλεκτρόνια που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ήταν 7 Ιανουαρίου 1896 κι ο κόσμος μάθαινε την ύπαρξη των ακτίνων «Χ» ή Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμή εκείνου, που τις ανακάλυψε.
Ο Γουλιέλμος Ρέντγκεν γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1845 και σπούδασε φυσική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οπτική και τον ηλεκτρισμό. Πειραματίστηκε στα φαινόμενα της ύλης και της ενέργειας και, το 1895, ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων «Χ», όπως ο ίδιος τις ονόμασε. Τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε τη μεγάλη του ανακάλυψη. Το 1901, του απονεμήθηκε το βραβείο νόμπελ φυσικής για τις υπηρεσίες, που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Πέθανε στο Μόναχο, στις 10 Φεβρουαρίου 1923 αλλά οι ακτίνες «Χ» έγιναν μεγάλο όπλο της ιατρικής, στην αιώνια πάλη της με τις αρρώστιες.
Διπλή η χρήση τους:
Στη διαγνωστική, χρησιμοποιούνται για να φωτογραφίζεται το εσωτερικό του σώματος. Η ακτινοσκόπηση βοηθά τον γιατρό να δει, τι γίνεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Και η ακτινογραφία του επιτρέπει να φωτογραφίσει ό,τι βλέπει. Σήμερα, το οπλοστάσιο της ιατρικής έχει ενισχυθεί με νέες ανακαλύψεις. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, το υπερηχογράφημα και οι μικροσκοπικές κάμερες επιτρέπουν την εξερεύνηση κάθε σημείου.
Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται ως όπλο που βομβαρδίζει και εξαφανίζει ορισμένους όγκους και αιματώματα.
Και στον τομέα αυτόν η επιστήμη έχει προχωρήσει: Οι ακτίνες λέιζερ και πιο αποτελεσματικές είναι και πιο ισχυρές. Τα Laser είναι εργαλείο χειρουργικής επέμβασης και θεραπείας. Το φως του Laser μπορεί να οδηγηθεί στο σώμα, στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό, συνήθως με τη βοήθεια διάταξης ενδοσκοπίου. Το φως Laser μπορεί να εστιαστεί και να αποκτήσει πολύ μικρή διατομή στην επιφάνεια που ενδιαφέρει, ώστε να κάψει και να απομακρύνει τον ιστό-στόχο, αφήνοντας σημάδι – ουλή χωρίς αιμορραγία.
Πηγή

(Visited 100 times, 1 visits today)

Last modified: January 27, 2015

Close